Guvernul va finanța cu câte 200 de mii de lei fiecare ha de viță-de-vie plantat pe teritoriul R. Moldova
Statul va subvenționa cu 200 de mii de lei fiecare hectar de viță-de-vie plantat în R. Moldova, a anunțat ,vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea
Potrivit oficialului, vinurile generează 5% din PIB, ceea ce este foarte important.
,,Regina agriculturii este zootehnia, dar perla este viticultura. (...) Problemele cu care se ciocnesc viticultorii și vinificatorii sunt la fel ca și peste tot. Vorbim despre concurența acerbă. Spre exemplu, Spania are un milion de hectare de viță-de-vie care produce la hectar 22-25 de tone de struguri. În Republica Moldova, declarat avem 55 de mii de hectare și foarte multe dintre ele sunt vechi, cu productivitate medie de 4,5-5 tone. Este o productivitate foarte mică, de aici ies și costurile foarte mari", a comparat marți-seară vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii ,,Punctul pe AZi", de la TVR Moldova.
Ministrul a amintit deținătorilor de viță-de-vie să-și înregistreze plantațiile în registrul vitivinicol obligatoriu, adăugând că autoritățile își doresc dezvoltarea ramurii.
,,Noi am luat decizia din discuțiile cu asociația de profil și luând în considerație importanța înființării de plantații noi de viță-de-vie, tehnice, mai ales faptul că cheltuielile au crescut, au explodat, astăzi vorbim de 24 de mii de euro, dacă vrei să înființezi un hectar de viță-de-vie ca la carte. Din acest considerent, noi am luat decizia să subvenționăm cu 200 de mii de lei fiecare hectar de viță-de-vie plantat. Este o decizie corectă și noi am susținut-o pentru a înființa plantații vii, noi, înalt tehnologice, cu productivitate înaltă, pentru a garanta producătorii noștri de vin cu material autohton. Pe mine mă interesează că fiecare sticlă de vin ieșită de pe teritoriul Republicii Moldova să fie legată de pământul Republicii Moldova. Adică, pe mine mă interesează ca strugurii să fie crescuți în Moldova, strâns de moldovean, strâns și prelucrat de un moldovean, procesat, ambalat și dat la export. Asta înseamnă un ciclu valoric complet de creare de plusvaloare și când vorbim despre un produs Made in Moldova , păi aceasta înseamnă", a punctat vicepremierul în platoul de la TVR Moldova.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei