04:42:58 19.04.2025
Stiri

Guvernul aprobă noua Lege a energiei electrice pentru integrarea Republicii Moldova în piața europeană

Actualitate 16.04.2025 16:30 Vizualizări923
Guvernul aprobă noua Lege a energiei electrice pentru integrarea Republicii Moldova în piața europeană

Noua redacție a legii energiei electrice aduce o îmbunătățire notabilă a cadrului legal național. Aceasta este aliniată cu acquis-ul comunitar și introduce reglementări care vor încuraja concurența, lansarea pieței energiei electrice și conectarea cu Uniunea Europeană. Proiectul promovează instalarea sistemelor de stocare a energiei, electrificarea economiei și facilitează implicarea consumatorilor în piața energiei.

Noua versiune a legii preia Pachetul energetic IV al Uniunii Europene, cunoscut și ca Electricity Integration Package, parte a Clean Energy Package. Acesta a trebuit să fie incorporat în legislația Republicii Moldova din 2022, fiind un angajament ca țară parte contractantă la Tratatul Comunității Energetice, ceea ce va crea o mai bună integrare a pieței de energie a Republicii Moldova în cea europeană.

Ministerul Energiei, autorul proiectului, a propus câteva obiective specifice pentru sprijinirea dezvoltării infrastructurii energetice și stimularea concurenței. Se introduc activități noi supuse licențierii, precum stocarea energiei, tradingul cu energie electrică și agregarea. Se stabilesc principii generale pentru funcționarea piețelor, inclusiv a piețelor angro (piața contractelor bilaterale, piețele la termen, piețele pentru ziua următoare și echilibrare).

Cerințele specifice pentru aceste piețe vor fi stabilite în cadrul normativ de reglementare al ANRE, cum ar fi Regulile pieței energiei și Codurile de rețea. Se promovează modele noi de afaceri în sectorul electroenergetic, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii pentru vehiculele electrice, care nu necesită licență pentru furnizare.

Se urmărește intensificarea cooperării regionale pentru a facilita schimburile transfrontaliere și gestiona congestiile, esențiale pentru sistemul electroenergetic stabil. Consumatorii au un rol consolidat, având drepturi respectate ca participanti activi în piață. Sunt încurajate acoperirea consumului propriu și crearea comunităților energetice, susținând tranziția către un model descentralizat.

Se promovează tehnologiile inteligente de măsurare a energiei. Obligația este ca până în 2026 schimbarea furnizorului să fie realizată în cel mult 24 de ore. ANRE are atribuții noi privind gestionarea crizelor energetice: supravegherea licențierii și aplicarea sancțiunilor, după caz.

Operatorul sistemului de transport primește atribuții noi, esențiale pentru integrarea piețelor de energie ale Republicii Moldova la piața regională a UE. Se vor implementa mecanisme de piață pentru servicii de sistem, gestionare în timp real și alocare transparentă a capacităților. Se va aplica Regulamentul (UE) privind integritatea și transparența pieței angro, ceea ce va spori transparența și preveni abuzurile.

Viitoarea lege susține dezvoltarea surselor regenerabile, contribuind la atingerea obiectivelor climatice și naționale din Planul Național Integrat privind Energia și Clima. Ea deschide sistemul energetic național pentru concurență, inovație și interconectare regională.

Noul cadru legislativ consolidează securitatea energetică a țării, asigurând o alimentare sigură și la prețuri competitive, benefică pentru cetățeni și mediul de afaceri. Proiectul a fost creat de Ministerul Energiei cu sprijinul Proiectului USAID Moldova „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA), Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Misiunii Înalților Consilieri ai UE, pentru a asigura integrarea pieței energiei electrice conform Pachetului Energetic al Uniunii Europene.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte