Guvernul anunță 20 de milioane de lei, investiții pentru amenajarea creșelor. Primăriile sunt invitate să depună proiecte până la sfârșitul lunii iulie: „Am reușit într-un an să creștem capacitatea de creșe pentru o mie de copii”
Primăriile din R. Moldova sunt invitate să depună proiecte la Guvern privind construcția sau amenajarea unor creșe pentru copiii cu vârsta de până la trei ani.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat astăzi lansarea apelului doi pentru construcția și sau amenajarea creșelor și dotarea acestora cu echipament, utilaje sau mobilier.
„Dragi primari, începând de astăzi, puteți deja depune dosarele”, a afirmat Andrei Spînu, adăugând că perioada de depunere a actelor va expira pe 30 iulie curent.
Potrivit ministrului Spînu, valoarea maximă acoperită de către Guvern este de 1,5 milioane de lei pentru un proiect, iar primăriile cu până la cinci mii de locuitori pot contribui cu maximum 15% din suma solicitată. Instituția care va implementa proiectul este Oficiul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Prezent la aceeași conferință de presă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că în ultimul an au fost deschise 23 de grupe de creșă în 20 de localotăți, opt creșe de tip familial și șapte locuri prietenoase pentru copii la locul de muncă al părinților, cum ar fi la Inspectoratul Național de Securitate Publică, dar și în companii private.
„Am reușit într-un an de zile să creștem capacitatea de creșe pentru o mie de copii și să facem investiții în peste 30 de grupe de creșe existente cu aproximativ 600 de copii. Cu ajutorul MIDR, am reușit să avem proiecte în peste 90 de grădinițe, beneficiari fiind peste 12 mii de copii și 1 600 de copii până la vârsta de trei ani”, a declarat Alexei Buzu.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, sprijinirea familiilor tinere din R. Moldova este o prioritate pentru actuala guvernare.
„Extinderea grupelor de creșă publice este esențială pentru susținerea tinerelor familii, a tinerelor mame, care își doresc să îmbine armonios viața profesională cu cea de familie și care își doresc să revină cât mai curând la locul de muncă. Încadrarea femeilor care au un copil de vârstă preșcolară în câmpul muncii rămâne extrem de joasă, iar pentru a soluționa aceasta e nevoie să construim cât mai multe creșe, grădinițe și să oferim servicii alternative pentru îngrijirea copiilor. (...) În anul 2022, în zona urbană a R. Moldova rata de ocupare a femeilor care aveau vârsta de 25 – 49 de ani și care nu aveau un copil de vârstă preșcolară era de 74%. Dacă vorbim de rata de ocupare a femeilor care aveau un copil de vârstă preșcolară, această rată era de 39%. Asta înseamnă că în R. Moldova, în condițiile în care avem un deficit acut al forței de muncă, pentru că nu asigurăm aceste investiții în aceste programe, foarte mulți dintre părinți sunt nevoiți să stea mult mai mult acasă, nu pot să revină rapid pe piața forței de muncă și toți au de pierdut. Au de pierdut familiile, pentru că se reduc veniturile, au de pierdut copiii, pentru că întârzie să aibă acces la educație de calitate, de nivel european, au de pierdut angajatorii, pentru că nu au acces la o forță de muncă bine instruită și are de pierdut și statul, pentru că pierde prin faptul că nu sunt încasări la buget, dar trebuie să achite compensații și indemnizații”, a explicat Alexei Buzu.
Proiectele depuse de primării pentru construcția sau amenajarea creșelor urmează a fi implementate până la finele anului 2024.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski