Guvernul alocă 1,6 MILIARDE de lei pentru a compensa consumul de gaze naturale al TUTUROR cetățenilor R. Moldova în perioada noiembrie 2021 - martie 2022
Guvernul R. Moldova va acorda compensații în sumă de 1,6 miliarde de lei, bani destinați pentru extinderea ajutorului pentru perioada rece a anului, pentru compensarea creșterii de tarif la gazele naturale, dar și pentru scumpirea energiei termice.
Anunțul a fost făcut astăzi de către premierul Natalia Gavrilița, în debutul ședinței Guvernului, după ce tarifele la gazele naturale au crescut de 2,4 ori începând cu luna noiembrie curent.
„În primul rând, este vorba despre extinderea ajutorului pentru perioada rece a anului care va costa suplimentar bugetul de stat 523 de milioane de lei. Compensarea creșterii de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetul de stat 770 de milioane de lei, iar compensarea creșterii de tarif la agentul termic va constitui 340 de milioane de lei. În total, astăzi anunțăm un pachet de compensare pentru cinci luni, adică din noiembrie 2021 până în martie 2022, estimat la 1,6 miliarde de lei. Este vorba despre cheltuieli care se adaugă la sumele deja acordate de Guvern pentru susținerea oamenilor pe timp de criză”, a declarat prim-ministrul.
Aceeași sursă a precizat că ajutorul pentru perioada rece a anului va fi majorat de la 500 la 700 de lei lunar. De asemenea va crește și numărul beneficiarilor acestui ajutor - cu 88 de mii de familii mai mult față de anul trecut, până la 300 de mii de beneficiari.
„În ceea ce privește compensarea cheltuielilor la gaze și căldură, de ea se vor bucura toți consumatorii casnici. Este vorba despre 746 de mii de familii. Compensația va fi graduală, în dependență de consum. Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu două treimi din creșterea costurilor, adică cu maximum 450 de lei pe lună, iar pentru consumul de gaze naturale compensația vine în două trepte. Pentru primii 50 de metri cubi, noi compensăm 4,3 lei din tarif, iar pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi - vom compensa 3,2 lei pentru metrul cub. Asta înseamnă că, pentru consumatorul casnic, primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următoarea cantitate de 100 de metri cubi va costa 7,9 lei pe metru cub”, a detaliat prim-ministra.
Natalia Gavrilița a amintit că R. Moldova „nu este singură”, iar Uniunea Europeană ne-a acordat un grant de 60 de milioane de euro sau 1,2 miliarde de lei pentru a gestiona criza energetică. Celelalte resurse necesare pentru compensarea creșterii de tarif la gazele naturale vor veni de la alți parteneri externi.
Decizia finală urmează a fi luată de către Parlament.
Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a satisfăcut marți solicitarea SA „Moldovagaz” și a stabilit un nou tarif de 10,26 de lei pentru un metru cub de gaz natural, preț aplicat începând cu 1 noiembrie curent.
Astfel, tarifele pentru consumatorii finali au crescut de circa 2,4 ori, până acum un metru cub de gaze fiind de 4,29 de lei.
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri