Au realizat doar jumătate din acțiunile Foii de parcurs, dar deja au stabilit PRIORITĂȚILE pentru al II-lea semestru
Comisia guvernamentală pentru integrarea europeană (CGIE), care s-a reunit astăzi într-o nouă şedinţă prezidată de prim-ministrul Pavel Filip, a stabilit prioritățile pentru semestrul II al anului curent.
Subiectul principal din ordinea de zi, potrivit serviciului de presă al Guvernului, a vizat acţiunile prioritare care urmează să fie realizate în semestrul II al anului curent, pentru atingerea obiectivelor trasate pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.
Printre priorităţile CGIE pentru perioada vizată se numără şi iniţierea procesului de elaborare a unui nou Program Naţional de Implementare a Acordului de Asociere pentru anii 2017-2019, dat fiind că documentul corespunzător, care este în vigoare în prezent, expiră la finele anului curent. În acest context, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a subliniat că procesul respectiv este unul complex, care implică consultări cu societatea civilă şi grupurile ţintă vizate, precum şi cu echipa tehnică pentru a îmbunătăţi mecanismul de coordonare şi raportare.
Premierul Pavel Filip a menţionat, în cadrul reuniunii, că exemplul implementării Foii de parcurs privind agenda reformelor prioritare în prima jumătate a anului curent a arătat că, dacă se munceşte mult, prin mobilizare maximă şi colaborare eficientă dintre toţi factorii responsabili, atunci se realizează cele mai ambiţioase obiective. Şeful Executivului a cerut membrilor CGIE să asigure şi în continuare acest ritm, pentru îndeplinirea în totalitate a angajamentelor asumate în faţa cetăţenilor ţării şi a partenerilor de dezvoltare.
Menționăm că, la începutul acestei luni, spicherul Andrian Candu și premierul Pavel Filip s-au lăudat că autoritățile au reușit să realizeze 74 de acțiuni din cele 82 prevăzute în Foaia de parcurs privind implementarea Acordului de asociere cu UE, iar celelalte opt sunt „în curs de realizare”.
Pe de altă parte, experții Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Centrului Analitic „Expert-Grup” și Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) susțin că reprezentanții Guvernului, în cadrul propriei evaluări a Foii de parcurs, au operat cu cifra de 82 de acțiuni, în locul celor 69 incluse în document. „Cele 12 acțiuni suplimentare au rezultat din dezagregarea acțiunilor și evaluarea separată a sub-acțiunilor, fapt care a influențat rezultatul final raportat de către Guvern. Nu este clar după ce criteriu s-a condus Guvernul în selectarea acțiunilor care au fost dezagregate și evaluate fragmentat, din moment ce Foaia de parcurs conține mai multe acțiuni complexe”, mai arată autorii evaluării.
Aceștia mai spun că doar jumătate din cele 69 de acțiuni planificate de Guvern în Foaia de parcurs au fost realizate pe deplin și fără deficiențe, iar restul acțiunilor fie au fost realizate cu deficiențe legate de conținutul acestora sau nerespectarea prevederilor legale şi transparenţa decizională, fie nu au fost realizate deloc.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei