Guvernul a aprobat STRATEGIA de reformă a administrației publice din R. Moldova pentru anii 2023 - 2030. Documentul vizează accelerarea transformării europene a instituțiilor publice la nivel central și local
R. Moldova va avea o administrație publică centrală și locală eficientă, transparentă și responsabilă, care va oferi servicii de calitate cetățenilor și mediului de afaceri, asigurând dezvoltarea sustenabilă a republicii, a declarat astăzi secretar general al Guvernului R. Moldova, Artur Mija, înainte ca miniștrii să aprobe Strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030, elaborată de Cancelaria de Stat.
Documentul descrie viziunea, scopul, acțiunile și resursele necesare pentru accelerarea transformării europene a instituțiilor publice la nivel central și local prin implementarea reformelor pe cinci componente: managementul funcției publice și al funcționarilor publici, cadrul instituțional al administrației publice centrale, sistemul de planificare strategică și elaborare a politicilor publice, debirocratizare și dezvoltarea serviciilor electronice, precum și administrația publică locală.
De asemenea, Strategia conține analiza detaliată a situației curente, precum și obiectivele trasate pentru fiecare direcție de reformare, axate pe îmbunătățirea activității administrației publice, modernizarea și furnizarea de servicii publice de înaltă calitate.
„Necesitatea de reformare complexă a administrației publice centrale și locale vine din provocările cu care se confruntă acestea. La momentul actual, sistemul administrației publice este caracterizat de numeroase probleme structurale, care pot avea consecințe negative în următoarea perioadă. În același timp, aprobarea noii strategii de reformă a administrației publice este importantă în contextul aspirațiilor R. Moldova de integrare în Uniunea Europeană”, a punctat Mija.
Proiectul Strategiei a fost consultat cu părțile interesate, în mod particular cu reprezentanții autorităților publice locale prin intermediul Congresului Autorităților Locale din Moldova, precum și validat pe platforma Comisiei paritare pentru descentralizare.
Costurile necesare pentru implementarea Strategiei, pusă în aplicare în două etape, vor fi acoperite din bugetul de stat și din surse externe.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”