13:04:54 22.11.2024
Stiri

Guvernatorul Cioclea, despre RECUPERAREA miliardului furat: „E greu de recuperat toți banii lichizi, pentru că e de ajuns un click ca banii să FUGĂ”

Anticorupție 25.04.2018 16:40 Vizualizări4161 Autor: Ziarul National
Guvernatorul Cioclea, despre RECUPERAREA miliardului furat: „E greu de recuperat toți banii lichizi, pentru că e de ajuns un click ca banii să FUGĂ” dw.com


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, afirmă că până acum au fost recuperate în jur de 50 de milioane de active din toți banii sustrași din sistemul bancar, ceea ce denotă că ancheta nu e deloc ușoară. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe, în timpul audierilor privind situația în sectorul financiar-bancar.

Unii membri ai comisiei l-au întrebat pe Sergiu Cioclea de ce până acum nu ar fi fost recuperat niciun dolar din banii furați din sistemul bancar acum trei ani și de ce durează atât de mult acest proces.

Cioclea s-a apărat și a menționat că BNM nu e organ de anchetă. „Trebuie să recunoaștem că frauda a fost foarte complexă. Se vede chiar din sinteză, care e o premieră pentru domeniu. Sinteza arată că cei de la „Kroll” au identificat doar 50 de milioane de active, ceea ce dovedește că ancheta nu e deloc ușoară.E greu de recuperat toți banii lichizi, pentru că e de ajuns un click ca banii să „fugă”. Trebuie de luat în considerație și legislația țărilor unde au ajuns acești bani. E nevoie și de negocieri cu acele țări”, a menționat acesta.

De asemenea, guvernatorul a precizat că nu toți cei care figurează în lista „Kroll” ar fi vinovați. „Nu toți din listă sunt vinovați, unele sume sunt extrem de mici. Am absolută încredere în competența „Kroll”. Dosarul a fost transmis integral procuraturii. Frica mea este ca lumea să nu creadă că dacă omul nu e în lista „Kroll”, înseamnă că este curat. Sunt oameni, care deși pot fi implicați, nu apar în listă. Asta pentru că banii s-au dus în China, în Rusia, în Lituania. Noi am făcut partea noastră de lucru și vom asista anchetă. Nu suntem noi abilitați să spunem că acesta e vinovat și acesta nu”, a adăugat Sergiu Cioclea.

Cu referire la situația în sectorul financiar-bancar pe segmentul băncilor care se află în proces de lichidare, Sergiu Cioclea a declarat că, din data retragerii licențelor „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank”, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de peste 1,048 de miliarde de lei.

„45 % din încasări revin „Băncii de Economii”, 42 la sută – „Băncii Sociale” și 13% - „Unibank”. Acestea se referă atât la creditele rambursate de către debitori benevol, cât și la credite dubioase și compromise rambursate prin intermediul procedurilor forțate de recuperare”, a precizat oficialul.

Totodată, 17% sau circa 176 de milioane de lei reprezintă încasările din vânzarea activelor aflate în proprietatea băncilor, precum imobilele aferente oficiilor bancare, mijloacele de transport etc. Astfel, până în prezent, lichidatorii băncilor au achitat Ministerului Finanțelor 1 miliard 115 milioane de lei din datorii, ceea ce constituie aproximativ 8% din totalul creditelor de urgență acordate.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md