Guvernatorul BNM: „Șocurile recente au demonstrat încă o dată că avem un sector bancar puternic”
Economia și sistemul bancar din R. Moldova au trecut, în ultimii ani, printr-o serie de șocuri generate de pandemie și războiul din Ucraina, iar băncile autohtone și-au demonstrat reziliența, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, în cadrul celei de-a opta ediții a forumului economic „Moldova Business Week” care se desfășoară sub genericul „Moldova – destinație de relocare a afacerilor și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”.
„În tot acest timp, sistemul bancar din R. Moldova a rămas și este în continuare stabil, fiind o parte importantă a asigurării securității statului. Sistemul bancar a asigurat economia cu lichidități suficiente și accesibile, care au permis relansarea economiei în perioada post-pandemică și care au fost o parte importantă din creșterea economică record de anul trecut, de 13,9%. La începutul războiului, sistemul bancar autohton a făcut față tuturor solicitărilor de lichidități, devenind unul din elementele de asigurare a stabilității interne”, a declarat Armașu.
Potrivit guvernatorului, această stabilitate și reziliență a sistemului bancar este, în mare parte, consecința reformelor din ultimii ani, printre cele mai importante fiind aplicarea principiilor Basel III, modificarea procedurilor de redresare și rezoluție a băncilor și practicarea celor mai avansate practici în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Torodată, a fost efectuată o verificare completă a acționarilor băncilor, din sistem fiind eliminați cei care nu corespund exigențelor din domeniu.
CITIȚI și Moldova Business Week 2022 // O treime dintre impozitele achitate în bugetul de stat revine întreprinderilor cu capital străin. Marin Ciobanu: „Este imperativ să protejăm investitorii străini din R. Moldova, de altfel riscăm să-i pierdem”
„Aceste acțiuni au permis nu doar creșterea rezilienței și stabilității sectorului bancar, dar au dezvoltat și un mediu legal și operațional pentru investitorii atât locali, cât și de peste hotare. Reformele au fost efectuate în colaborare cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Astfel, legislația națională a devenit una foarte omogenă cu directivele europene și legislația internațională relevantă”, a adăugat șeful BNM.
„Moldova Business Week” din acest an reunește, pe 15 și 16 septembrie, experți și factori de decizie locali și internaționali, care analizează vectorii ce au accelerat afirmarea R. Moldova drept un important hub economic de aprovizionare în noua realitate regională.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania