15:32:56 24.09.2024
Stiri

Guvernatorul BNM pune piciorul în prag şi DESFIINŢEAZĂ ideea lui Dodon de a umbla la rezerva valutară a R. Moldova: "R. Moldova s-ar confrunta cu o inflație cu impact negativ asupra economiei"

Economie 27.12.2019 21:24 Vizualizări8041 Autor: Ziarul National
Guvernatorul BNM pune piciorul în prag şi DESFIINŢEAZĂ ideea lui Dodon de a umbla la rezerva valutară a R. Moldova:


Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Octavian Armaşu, susţine că nu e posibil ca o parte din rezerva valutară a republicii, aşa cum a propus preşedintele Igor Dodon, să fie folosită pendru dezvoltarea infrastructurii şi alte investiţii.

Citeşte şi: Dodon NU renunță și vrea REFERENDUM. Șeful statului intenționează să întrebe cetățenii dacă sunt de acord să fie folosiți banii din rezervele valutare ale R. Moldova

„Nivelul actual al activelor oficiale de rezervă - aproape 3,053 mld dolari SUA – corespunde tuturor criteriilor de suficiență și asigură circa 4.7 luni de importuri prognozate de mărfuri și servicii (nivelul minim recomandat este 3 luni). Aceasta acoperă integral datoria publică externă pe termen scurt și, în acest fel, susține credibilitatea R. Moldova pe plan internațional", a explicat Armaşu.

Citește și: Ex-ministru al Finanțelor, despre ideea președintelui de a goli REZERVELE valutare de un MILIARD de dolari: „Șmecherii l-au capturat pe Igor Dodon cu tot cu Guvernul lui de buzunar”

Sursa citată a subliniat că rezervele valutare sunt folosite pentru a susține balanța de plăți, pentru a gestiona cursul de schimb prin intervenție în piață, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general.

Citește și: Sistemul bancar al R. Moldova poate fi ARUNCAT în aer din nou. Președintele propune să se ia un MILIARD de dolari din rezervele valutare ale BNM: „Dacă Plahotniuc a furat un miliard, de ce Dodon să nu o poată face?”

„Totodată, să nu uităm că nivelul rezervelor internaționale influențează capacitatea unei economii de a atrage împrumuturi externe. Scăderea rezervelor se răsfrânge negativ asupra economiei, afectează ratingul de țară al R. Moldova și încrederea investitorilor străini".

În prezent, spune Armaşu, nivelul de rezerve este unul adecvat pentru sustenabilitatea viitoare a rezervelor internaționale.

„Astfel, utilizarea unei părți din rezervele internaționale, cu o ulterioară conversie a acesteia în moneda națională și majorare a cheltuielilor în economie, ar prejudicia considerabil obiectivul fundamental al BNM - asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. Ca urmare, R. Moldova s-ar confrunta cu o inflație cu impact negativ asupra economiei.

Totodată, asemenea operațiuni contravin legislației în vigoare. Legea interzice creditarea statului. Legea spune că „BNM nu va acorda împrumuturi şi garanţii sub orice formă statului sau organelor acestuia, inclusiv prin procurarea pe piaţa primară a valorilor mobiliare de stat sau prin acordarea de credite overnight”.

Asta deoarece rezervele valutare acoperă și banii în circulație, iar dacă vom credita statul din resursele respective, vom avea în circulație bani neacoperiți, ceea ce va afecta stabilitatea prețurilor. Or tocmai asigurarea şi menținerea stabilității prețurilor este obiectivul fundamental al BNM", a conchis guvernatorul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md