Guvernatorul BNM avertizează că anularea „legii miliardului” va lovi direct cetățenii R. Moldova, iar autoritățile nu vor mai putea împrumuta bani din exterior
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că anularea „legii miliardului” va avea efecte nefaste asupra R. Moldova, iar primii care vor avea de suferit sunt oamenii simpli.
„Dacă BNM va fi decapitalizată, atunci aplicarea acelorași instrumente de către Banca Națională va duce până la urmă la tipărire neacoperită de bani și la o inflație și mai mare. Și asta va lovi în cine? Păturile cele mai vulnerabile din societate. Deci, noi de aici strigăm că da, povara pe umerii cetățenilor, dar trebuie să înțelegem că anularea acestor VMS-uri va lovi, în primul rând, oamenii cei mai vulnerabili din punct de vedere social”, a declarat Armașu într-un interviu pentru Europa Liberă.
De asemenea, guvernatorul a ținut să precizeze că R. Moldova nu va mai putea accesa bani din exterior.
CITIȚI și Doi foști miniștri ai Finanțelor explică ȘMECHERIA coaliției PSRM-Șor privind „anularea legii miliardului”: „Nu este alceva decât mutarea DATORIEI de la o instituție a statului la alta. Acest joc iresponsabil va avea consecințe GRAVE”
„Și încă un moment pe care nu trebuie să-l trecem cu vederea, care este foarte important – această recapitalizare a BNM, adică emisiunea de valori mobiliare de stat a fost făcută ca un angajament în cadrul programului cu FMI. Deci, asta nu este doar un moft, o ambiție a cuiva din FMI, este un element de salvgardare a capacității statului R. Moldova de a rambursa creditele către creditorii externi. Creditorii externi, prin intermediul FMI, vor să se asigure că statul R. Moldova are capacitatea de a deservi datoria și de a rambursa. Dacă statul are această capacitate, creditorii acordă finanțări, dacă statul nu are această capacitate, creditorii nu acordă finanțări. Respectiv, decapitalizarea BNM reduce semnificativ din această capacitate, știrbește și atunci, anulând aceste VMS-uri, Banca Națională rămâne decapitalizată, creditorii externi nu vor mai acorda credite statului R. Moldova sau, cu alte cuvinte, avem riscul ca R. Moldova să fie izolată din punct de vedere financiar. Nu va putea accesa bani din exterior”, a conchis Octavian Armașu.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei