Guvernatorul BNM a explicat în Parlament de ce au fost vândute 700 de milioane de dolari din rezervele valutare: Minimizarea efectelor crizei energetice și războiului din Ucraina. Batrîncea a cerut demisia lui Armașu
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au micșorat cu 700 de milioane de dolari în ultimele cinci luni, până la 3,4 miliarde de dolari, a confirmat astăzi în Parlament guvernatorul Octavian Armașu.
Audiat la propunerea socialiștilor, șeful băncii centrale a spus că intervenția BNM a fost necesară pentru a minimiza efectele crizei energetice și ale războiului din Ucraina, declanțat de Federația Rusă.
BNM a intervenit pe piața valutară din R. Moldova pentru reglarea dezechilibrelor și evitarea unei deprecieri a leului. Armașu le-a spus deputaților că războiul din Ucraina a creat un agiotaj pe piața valutară, iar în perioada 24 februarie - 18 martie curent deficitul de valută s-a adâncit de 6,5 ori față de primele zile ale lunii februarie.
Potrivit lui Octavian Armașu, BNM a început deja să recupereze prin achiziții de valută, fiindcă situația s-a calmat.
Șeful băncii centrale a mai dat asigurări că, la nivel de stabilitate financiară, nu există riscuri iminente în contextul raporturilor sistemului bancar al R. Moldova cu cele din Rusia, Belarus și Ucraina: „Băncile noastre sunt bine capitalizate”.
Guvernatorul BNM a vorbit, însă, despre eventuale presiuni suplimentare inflaționiste care ar putea să apară după schimbarea lanțului de aprovizionare pentru o serie de produse, odată cu pierderea pieței din Est din cauza războiului din statul vecin, dar și din cauza scăderii remitențelor din Rusia.
Vicepreședintele socialist al Parlamentului, Vlad Batrîncea, a propus acordarea unui vot de neîncredere guvernatorului BNM, Octavian Armașu, pentru conducere „ineficientă” a instituției și „incapacitate” de a asigura stabilitatea sistemului bancar.
Plenul Parlamentului urmează să revină în viitorul apropiat cu un proiect de decizie vizavi de audierea de astăzi a șefului băncii centrale.
Lider PAS, despre BLOCUL format de Ion Ceban, Tkaciuk, Chicu și Stoianoglo: „E o alternativă pentru Kremlin și, pe alocuri, de apărare a intereselor lui Plahotniuc și Șor”
CSP, nemulțumit de felul în care politicul atacă Procuratura Anticorupție: „Expunerile publice ale demnitarilor față de activitatea procurorilor trebuie să fie echilibrate, responsabile și fundamentate pe o analiză obiectivă”
Recean cere Tiraspolului LISTA beneficiarilor ajutorului oferit de UE. Chișinăul NU va admite ca gazul să fie folosit de MMZ sau fermele de crypto: „Dacă vom identifica o abatere de la utilizarea corectă a ajutorului, atunci vom interveni”