11:01:02 01.02.2025
Stiri

Guvernatorul BNM a dezvăluit cum a fost PREVENITĂ o depreciere masivă a LEULUI moldovenesc: „Ar fi fost un ȘOC foarte mare pe care l-ar fi simțit toți. Aceasta ar fi dus la creșterea și mai mare a PREȚURILOR”

Actualitate 13.04.2022 12:59 Vizualizări1934 Autor: ZiarulNational
Guvernatorul BNM a dezvăluit cum a fost PREVENITĂ o depreciere masivă a LEULUI moldovenesc: „Ar fi fost un ȘOC foarte mare pe care l-ar fi simțit toți. Aceasta ar fi dus la creșterea și mai mare a PREȚURILOR”

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, susține că intervențiile pe piața valutară, prin care rezervele oficiale au scăzut cu circa 650 de milioane de dolari, au fost necesare pentru a nu admite șocuri suplimentare atât pentru sectorul bancar, cât și pentru cel real.

„BNM intervine atunci când există un dezechilibru major între cerere și ofertă pe piața valutară. Echilibrând această cerere sau ofertă, intervenim pentru a nu crea șocuri suplimentare care vin de la modificarea bruscă a cursului de schimb. Noi lăsăm cursul de schimb să se ajusteze lent, treptat, fără șocuri”, a precizat guvernatorul în cadrul unui interviu pentru presa din R. Moldova, transmite Deschide.md.

Armașu a atras atenția asupra faptului că intervențiile BNM pe piață au avut loc atunci când statul s-a confruntat cu cele mai mari crize din ultimii ani, precum cea energetică din toamna 2021 sau criza refugiaților din primăvara 2022.

„Ce am avut noi în perioada toamna-iarna-primăvară 2021-2022? În toamnă, dacă vă aduceți aminte, a fost declanșată așa-numita criza gazelor, când era necesar de procurat gaze naturale pentru sezonul de încălzire la prețuri neașteptat de mari. Din câte eu îmi aduc aminte atunci, nivelul de acoperire a cererii de ofertă de valută a căzut mult sub 30%. În astfel de condiții, BNM nu putea să nu intervină. BNM a intervenit și a pus la dispoziția agenților economici valută din rezervele sale, astfel ca să fie posibilă procurarea resurselor energetice și să se asigure că există gaz pentru sezonul de încălzire”, a menționat guvernatorul băncii centrale.

Potrivit lui, în cazul în care BNM nu ar fi intervenit la acel moment, ar fi avut loc o depreciere masivă a leului: „Poate chiar temporară, dar ar fi fost un șoc foarte mare care l-ar fi simțit toți”.

„Ar fi simțit toată economia, ar fi create multe alte șocuri, inclusiv pentru sectorul bancar și pentru sectorul real. Aceasta ar fi dus la creșterea și mai mare a prețurilor la gaz, la energia electrică, iar după aceasta, în lanț, un val de inflație și mai mare. Anume pentru a preveni acest fenomen, care ar fi fost generat de un șoc, noi am intervenit și piața, lent, se ajustează la condițiile noi. Fără a crea șocuri noi”, susține Armașu.

Totodată, precizează guvernatorul, intervențiile Băncii Naționale au permis retragerea de pe piață a circa 7 miliarde de lei: „Este un lucru pozitiv, în condițiile în care inflația este mare. Astfel, noi am mai redus din lichidități din piață, ceea ce este un lucru benefic pentru a contracara efectele inflației”.

„Vreau să menționez că după ce piața se calmează și nu mai există nervozitate, situația în piață se inversează și noi începem să procurăm înapoi valută în rezerve. Aceasta s-a întâmplat în luna ianuarie”, a adăugat el.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md