Guvernatorii băncilor centrale de la Chișinău și Kiev, discuții la Washington despre implementarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și măsuri privind prevenirea utilizării sistemului financiar în spălarea banilor și finanțarea terorismului
Implementarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina și aplicarea standardelor internaționale privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor și a finanțării terorismului s-au numărat printre subiectele abordate de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, și omologul său de la Kiev, Andriy Pyshnyy.
Discuțiile dintre cei doi omologi de la Chișinău și Kiev au avut loc la Washington, în marja reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.
Guvernatorii celor două bănci centrale au abordat evoluțiile macroeconomice și obiectivele în supravegherea și asigurarea stabilității sectoarelor financiare, fiind subliniată disponibilitatea ambelor părți de a face schimb de experiență și a colabora în pregătirile pentru aderarea la Uniunea Europeană, precum și în domeniul continuității afacerii și convergență.
„În contextul discuțiilor, Anca Dragu a exprimat o preocupare profundă referitoare la războiul din Ucraina și, în mod special, îngrijorarea cu privire la impactul acestuia asupra populației civile. Guvernatoarea BNM a exprimat convingerea fermă că sprijinul internațional acordat Ucrainei reprezintă o susținere a valorilor democratice și a libertăților fundamentale”, cităm dintr-un comunicat al BNM.
În cadrul întrevederii, Anca Dragu i-a lansat lui Andriy Pyshnyy invitația de a participa la ședința Constituenței Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, care va avea loc în luna iulie curent la Chișinău.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România