Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: „Sistemul bancar din R. Moldova este stabil, rezilient, bine capitalizat și bine guvernat”
Integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană avansează și la nivelul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care a reușit să încheie acorduri de cooperare cu Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană, două dintre principalele autorități ale UE responsabile de sistemul financiar.
Totodată, reforma bancară facilitează integrarea sistemului bancar autohton în UE, a declarat guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în cadrul Forumului „Integrarea Republicii Moldova în UE – Perspective pentru business”, organizat marți la Chișinău de către Asociația Businessului European (EBA Moldova), care a reunit oficiali de rang înalt din R. Moldova și de la Bruxelles, reprezentanți ai sistemului financiar și ai mediului de afaceri.
„Un sector financiar puternic este unul din principalii factori pentru o dezvoltare durabilă a mediului de afaceri. Și vreau să vă asigur că sistemul bancar din R. Moldova este stabil, rezilient, bine capitalizat și bine guvernat... Investitori internaționali și europeni, având o bună reputație, o guvernanță puternică și o gestionare eficientă a riscurilor, au intrat în marile bănci din Republica Moldova, contribuind astfel la redresarea activității bancare și la alinierea acesteia la regulile UE”, a subliniat Anca Dragu.
CITIȚI și „Argumentul” care a convins-o pe Anca Dragu să lase „confortul” de la București pentru a rezolva problemele băncii centrale de la Chișinău: „Această începere a negocierilor pentru aderarea la UE este un moment unic, de importanță covârșitoare”
Guvernatoarea BNM s-a referit, de asemenea, la nevoia îmbunătățirii accesului la finanțate pentru întreprinderile mici și mijlocii, care au un potențial sporit de a crește economia, dar și la importanța dezvoltării infrastructurii financiare.
Anca Dragu a mai evidențiat că, în prezent, BNM depune eforturi susținute pentru a îmbunătăți reglementarea, supravegherea, guvernanța corporativă și practica gestionării riscurilor în sectorul financiar nebancar. În acest sens, se dorește ca atât companiile de asigurare, cât și piața creditării nebancare să se dezvolte și să ofere servicii de calitate în beneficiul cetățenilor și al businessului.
Forumul „EBA Business Outlook 2024” este la a treia ediție și își propune să prezinte oportunitățile procesului de integrare a Republicii Moldova în UE, evoluția politicilor publice și perspective în domeniul afacerilor.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania