Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, se pronunță pentru dezvoltarea pieței de capital și a sistemului de pensii private, pentru a oferi cetățenilor R. Moldova alternative pentru finanțare și economisire
R. Moldova are nevoie de impulsionarea intermedierii financiare, dezvoltarea pieței de capital și a sistemul de pensii private, astfel încât accesul la finanțare să se îmbunătățească, iar cetățenii din Republica Moldova să aibă alternative pentru finanțare și economisire, susține guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.
Șefa băncii centrale de la Chișinău a mai subliniat, la conferința internațională pe tema finanțelor regionale și globale, organizată de Banca Sloveniei și Fondul Monetar Internațional (FMI) în orașul sloven Portorož, importanța colaborării internaționale și regionale în îmbunătățirea accesului la piețele de capital și în inovarea financiară.
Conferința, la care au participat înalți oficiali ai FMI și guvernatorii băncilor centrale din regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est (CESEE), a abordat teme precum situația actuală a sistemelor financiare din regiune și consolidarea contribuției acestora la dezvoltarea economică. Evenimentul l-a avut ca invitat special pe Alfred Kammer, director al Departamentului European al Fondului Monetar Internațional (FMI), care s-a referit la tendințele inflației și provocările de politică monetară în regiune și la nivel global.
În cadrul sesiunilor, a fost evidențiat rolul esențial al sectorului financiar în sprijinirea economiilor țărilor CESEE. Deși există progrese notabile, finanțarea afacerilor și investițiilor în aceste țări are o dinamică mai moderată în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană și SUA. Potențialul pieței de capital nu este suficient exploatat, participanții la eveniment subliniind necesitatea dezvoltării și diversificării acesteia prin cooperare mai intensă și schimb de experiență și bune practici între țările din regiune, transmite BNM.
Alarma de INCENDIU, declanșată degeaba la Aeroportul Internațional Chișinău: Trei echipe de pompieri, la fața locului
Vești bune de la București pentru R. Moldova: Dublarea numărului de poduri rutiere existente peste Prut, până în 2030
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie