Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, încurajează creditarea economiei și promite să intermedieze dialogul dintre bănci și companii: Rata inflației, tendință stabilă în 2024
Rata anuală a inflației va avea o tendință stabilă în 2024, oscilând în jurul țintei de 5 la sută. Cea mai mică valoare a inflației va fi înregistrată în trimestrul doi din acest an, dar și trimestrele doi și trei din anul viitor.
Potrivit prognozelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), valoarea cea mai înaltă va fi fixată în primul trimestru al anului viitor, a anunțat marți guvernatoarea BNM, Anca Dragu, care a prezentat primul raport asupra inflației din 2024.
Șefa BNM a arătat că indicele inflației se menține a patra lună consecutiv în jurul țintei de 5%, înregistrând 4,6% în luna ianuarie 2024.
Coborârea indicelui inflației s-a datorat, în mare parte, cererii modeste de pe piața locală, aprecierii ratei de schimb, dar și diminuării tarifelor la energia electrică și gazele naturale, se arată în raportul BNM. Totodată, și deciziile de politică monetară își produc efectele.
„Acest lucru ar trebui să impulsioneze creditarea, nu doar în partea destinată consumului, ci și economiei. Mi-aș dori să continui dialogul, pe de o parte cu băncile, pe de altă parte - cu companiile, astfel încât intermedierea financiară să fie una mult mai fluentă și mai aproape de o piață bancară a țărilor din vestul Europei”, a declarat Anca Dragu.
Guvernatoarea a mai precizat că Banca Națională își va ajusta politica monetară, astfel ca inflația să fie menținută în coridorul țintit, dar și să încurajeze cererea internă.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați