Guvernatoarea BNM, Anca Dragu: „Cine nu investește astăzi în R. Moldova va regreta peste cinci - zece ani”
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, consideră că furtul miliardului de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova a reprezentat o traumă pentru întreaga economie a acestui stat şi susţine că atât banca centrală de la Chişinău, cât şi autorităţile moldovenești trebuie să adopte măsuri pentru ca „un asemenea moment să nu se repete vreodată”.
Într-un interviu acordat Agerpres, Anca Dragu şi-a manifestat îngrijorarea faţă de nivelul scăzut de intermediere financiară din R. Moldova, arătând că valoarea creditelor acordate de sistemul bancar raportată la Produsul Intern Brut este de patru ori mai mică decât media Uniunii Europene.
Totodată, oficialul BNM a vorbit şi despre perspectiva de aderare la Uniunea Europeană, care ar trebui să plaseze R. Moldova în topul preferințelor investitorilor străini. Ea consideră că investitorii care nu investesc acum în R. Moldova vor regreta peste cinci - zece ani.
Din punctul de vedere al guvernatorului băncii centrale a R. Moldova, domeniile IT şi energie sunt cele mai atractive pentru firmele interesate să se dezvolte în stânga Prutului.
„În IT şi digitalizare cred că este principalul domeniu, pentru că R. Moldova este deja foarte avansată pe această cale. Există şi know-how, există dorinţă pentru zona aceasta. Noi vrem să vedem performanţe pe zona de digitalizare. Cum spunem noi - o istorie, dar cu vinuri bune. Apoi, zona de energie, investiţiile în energie, în energie verde, reţele de energie, transport şi distribuţie energie electrică, gaze. Acestea, de asemenea, au nevoie de investiţii. Energia verde necesită întăriri semnificative de reţea, aşa că aici se poate face un pachet interesant pentru investiţii. În general serviciile, şi aş spune că trebuie să ne gândim la R. Moldova şi ca un cap de pod pentru investiţiile în reconstrucţia Ucrainei”, a subliniat Anca Dragu.
De asemenea, guvernatoarea BNM apreciază interesul investitorilor români pentru R. Moldova, însă afirmă că mai e loc de îmbunătățire.
„România este un investitor cu foarte mult potenţial. În ultimii ani, vedem mai multe investiţii româneşti în R. Moldova, dar mai e loc de îmbunătăţire. Săptămâna viitoare, la Bucureşti, va fi o mare conferinţă organizată de Bursa de Valori şi există cooperare pe zona financiară. Piaţa financiară în Republica Moldova are nevoie de ceva sprijin pentru a creşte. Este o piaţă micuţă, puţin îngheţată şi traumatizată de evenimentele din trecut, dar ar trebui să vedem într-adevăr mai mulţi investitori români şi să vedem o dinamizare a acestor relaţii financiare Moldova-România, listări duale la Chişinău şi la Bursa din Bucureşti. Ar fi şi semnale foarte serioase că există această cooperare şi ar acorda şi un plus de siguranţă”, a adăugat Anca Dragu.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România