GUSTUL COPILĂRIEI // Beneficiile căpşunilor
Ideale în curele de detoxifiere, căpşunile pot fi considerate un adevărat simbol al sănătăţii. Medicul specialist în nutriţie şi diabet Luminiţa Florea ne spune de ce e indicat să le consumăm.
„Căpşunile reprezintă pentru mulţi dintre noi gustul şi mirosul copilăriei, cu toate amintirile ei plăcute. Este unul dintre fructele apărute mai tarziu în alimentaţia diversificată a copilului (după vârsta de un an se recomandă introducerea lor datorită posibilelor efecte alergizante), dar şi cele mai iubite de către copii datorită gustului lor dulce-acrişor şi parfumat.
Sunt descrise nenumărate specii şi soiuri, cu mari variaţii de gust sau miros de la o variantă la alta.
Pentru adulţi, căpşunile se identifică cu un simbol al sănătăţii, curelor de detoxifiere sezoniere sau a efectelor curative diverse”, precizează medicul.
1. Prin aportul caloric redus căpşunile se regăsesc adeseori în cadrul dietelor de tip cure de slăbire-de tip disociat, a dietelor detoxifiante (ca salate de fructe sau smoothie-uri) sau pur şi simplu ca bază a unui stil de viaţă sănătos în cadrul aportului ideal zilnic recomandat de cinci porţii de legume şi fructe – două porţii de fructe şi trei de legume sau trei porţii de fructe şi două de legume (1 porţie de căpşuni este echivalentul unei căni mari cu vârf – aproximativ 200 g de căpşuni).
2. Din punct de vedere nutriţional, caloriile din căpşuni provin aproape exclusiv din glucide (fructoză şi fibre), fără aport de proteine sau grăsimi şi cu aport în special de vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, potasiu şi acid folic. Nu aduc aport de grăsimi sau colesterol în dieta în care apar.
3. Conţinutul în antioxidanţi al căpşunilor (vit E, vit C, polifenoli) ajută organismul în lupta împotriva îmbătrânirii şi a proceselor generatoare de radicali liberi sau al celor degenerative de tip canceros (cancer de sân, colon, esofagian).
4. Consumul regulat de căpşuni reglează nivelul glicemiei în organism prin scăderea variaţiilor de absorbţie a zahărului în sânge şi dispariţia variaţiilor glicemice brutale - acest lucru se datorează conţinutului lor ridicat în fibre alimentare.
5. Asigură protecţie de tip cardiovascular, sunt reglatoare ale nivelului tensiunii arteriale, iar prin aportul de fibre influenţează tabloul lipidic.
6. Efectele antiinflamatorii ale căpşunilor se datorează fitonutrienţilor conţinuţi în fructele bine coapte. Prin reducerea moleculelor proinflamatorii, îmbunătaţesc funcţia cognitivă şi motorie şi au efect antiîmbătrânire. Ba mai mult, acum se studiază aportul lor în prevenţia bolii Alzheimer.
„Trebuie menţionat că toate aceste efecte benefice apar doar în condiţiile unui consum frecvent al căpşunilor în dietă, minimum două-trei porţii săptămânal. De asemenea, mai trebuie precizat că România se situează în clasamentul european pe una dintre poziţiile inferioare, cu un consum de căpşuni extrem de redus pe cap de locuitor”, mai spune medicul specialist în nutriţie şi diabet Luminiţa Florea.
Sursa: csid.ro
Test la matematică pe 27 februarie pentru toți elevii din clasa a IX-a: Absolvenții de gimnaziu cu cele mai slabe rezultate vor beneficia de lecții gratuite pentru a putea susține examenul din vară
Tomograf performant, care va ajuta medicii să diagnosticheze rapid și exact multiple maladii, instalat la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău: Investiții de aproape 10 milioane de lei
DOC // Moscova pune pofta Transnistriei în cui! Ambasada Rusiei la Chișinău: Nicio companie rusă nu va livra gaze în stânga Nistrului