Grupare criminală, DESTRUCTURATĂ de polițiști. Din aceasta făceau parte și foști angajați ai MAI
Membrii unei grupări criminale, care dirijau mai multe scheme frauduloase de obținere a banilor, au ajuns pe mâna poliției. Potrivit oamenilor legii, din grupare făceau parte și foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Până au fost reținuți, aceștia au fost filați mai bine de cinci luni.
Astfel, pe parcursul anilor 2012-2015, aceștia au dirijat activitatea infracțională a 18 întreprinderi, majoritatea având ca gen de activitate transportul de pasageri în regim de taxi. Pe moment, activează numai cinci întreprinderi în domeniul transportului de pasageri în regim de taxi.
Totodată, membrii grupului criminal figurează în cadrul acestor întreprinderi în calitate de foști s-au actuali fondatori, angajați, administratori sau conducători.
De asemenea, în calitate de actuali fondatori și conducători ai acestor întreprinderi, figurează și persoane care au domiciliul și viza de reședință în regiunea transnistreană, și anume în orașul Bender. Aceste persoane fac parte din categoria păturilor social-vulnerabile, iar pe parcursul ultimilor zece ani nu au fost angajați oficial în câmpul muncii.
Membrii grupării au recurs la acest fapt pentru a ascunde urmele.
Potrivit polițiștilor, în cadrul acestor întreprinderi au fost angajate neoficial la muncă persoane fizice. Acestea activau în cadrul întreprinderilor cu automobilele personale și prestau aceleași servicii de transportare a pasagerilor în regim de taxi. Banii câștigați erau predați de către șoferi la sfârșitul zilei de lucru persoanelor responsabile din cadrul întreprinderilor și nu erau reflectați în evidențele contabile.
Totodată, șoferii automobilelor de taxi nu eliberau bonurile de casă conform serviciilor acordate, iar registrele mașinii de control și casă nu erau completate zilnic, așa cum este prevăzut în legislație.
Din banii obținuți din această schemă, membrii grupării procurau imobile nu doar în R. Moldova, dar și peste hotarele ei.
În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor. Dacă li se va demonstra vinovăția, aceștia riscă până la șase ani de închisoare sau o amendă de până la o sută de mii de lei.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei