Grupare criminală, care s-a îmbogățit cu 6,5 milioane de euro furați de pe conturi bancare, destructurată de către procurorii din R. Moldova și România: Banii, „legalizați” de 90 de cetățeni ai R. Moldova, care nu prea înțelegeau rolul lor în schemă
O grupare criminală, constituită din cetățeni ai R. Moldova și României, care a golit, prin fraude informatice, conturile bancare ale mai multor persoane fizice și juridice din state membre ale UE, mai ales din Spania, Marea Britanie și România, a fost destructurată Procuratura Anticorupție de la Chișinău și Direcția Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România, cu suportul Eurojust.
În total, gruparea a reușit să sustragă de pe conturile bancare ale victimelor și ulterior să spele peste 6,5 milioane de euro sau 127 000 000 de lei, în perioada anilor 2018 - 2020.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, o parte a grupării criminale, care avea abilități în domeniul IT, sustrăgea banii prin utilizarea programelor de tip malware și accesarea ilegală a sistemelor informatice ale victimelor, iar cealaltă parte folosea acte de identitate false pentru a crea conturi bancare colectoare, în care să fie adunate mijloacele financiare furați.
„Pentru a diminua riscul descoperiri întregii rețele infracționale, circuitul banilor proveniți din activități infracționale a fost extins prin realizarea mai multor transferuri din conturile colectoare la conturile de card ale altor persoane, în mare parte din R. Moldova. O altă parte din membrii grupului criminal organizat a identificat și recrutat persoane cu venituri modeste, care, în schimbul unor remunerații modice, au deschis pe numele lor conturi de card bancar, cu opțiuni de internet banking, iar cardurile bancare, datele pentru online banking și restul rechizitelor le-au pus la dispoziția recrutorilor”, explică procurorii.
În așa fel, pe aceste carduri erau efectuate transferuri de câte 10 000 de euro, iar banii erau ulterior extrași de către membrii grupării de la bancomatele băncilor comerciale din Slovacia, România ș.a.
În R. Moldova au fost identificate aproximativ 90 de persoane recrutate pentru a participa în această schemă, deși mulți nici nu au știut ce presupune „afacerea”, dar și patru recrutori care acționau în diferite zone din republică.
Ultimii au fost recunoscuți și audiați în calitate de învinuiți și, dacă vor fi găsiți vinovați de spălare de bani, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.
Procuratura Anticorupție mai anunță că, în această cauză, a fost aplicat sechestru pe o sumă de peste 160 de mii de euro. Banii sechestrați au fost transferați pe conturile speciale ale ARBI, fiind preluați în administrarea acestei instituții, pentru valorificare anticipată.
Energie electrică, suficientă și sâmbătă: Autoritățile de la Chișinău preconizează o situație mai problematică după Crăciunul pe stil vechi
„Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor”: Fostul bodyguard al condamnatului Șor riscă până la șase ani de pușcărie. 5,2 milioane de lei pentru finanțarea partidului ,,Șansa"
PROIECT // Cât vom plăti pentru energia electrică, după majorarea tarifelor