Grupare clandestină de ofiţeri de servicii secrete ruse, descoperită în Europa
Un cerc clandestin al serviciilor secrete ale Rusiei a fost descoperit în Europa. Cel puţin 167 de ofiţeri de informaţii ruşi sunt implicaţi puternic în acest inel de diseminare de tip intelligence, relevă datele furnizare de o reţea de profil din Ucraina.
Grupul OSINT Molfar a aruncat în aer acoperirea a 167 de ofițeri de informații ruși din Europa.
Demascarea a fost realizată prin utilizarea informaţiilor secrete în regim open-source (OSINT). de către agenția ucraineană de informații cu sursă deschisă Molfar, conform Kyiv Post.
Aceasta a făcut publice datele a 167 de persoane, despre care spune că sunt angajați ai serviciului de informații externe al Federației Ruse.
Datele indică faptul că majoritatea rețelelor de spionaj din țările occidentale foloseau acoperire diplomatică, cunoscută în limbajul de spionaj ca acoperire oficială.
Pentru a evita suspiciunile, fantomele serviciilor secrete ruse și-au luat slujbe de acoperire la ambasade, au lucrat ca jurnaliști și au obţinut locuri de muncă în organizațiile culturale, pentru a acționa sub acoperire, urmărindu-şi scopul lor real: să se infiltreze în organizații, pentru a răspândi dezinformarea despre Ucraina, înainte de invazia pe scară largă care a început anul trecut.
Potrivit lui Artem Starosiek, directorul general al agenției Molfar OSINT, descoperirea identităților celor mai de top spioni ai Rusiei a început cu o sifonare: cineva a predat o bază de date cu potenţiali angajați ai Serviciului rus de informații externe.
Starosiek a explicat că, deși spionii operau sub acoperirea secretului, „unele lucruri nu pot fi ascunse nici măcar de spioni. În special atunci când trebuie să desfășoare cel puțin unele activități publice, în timp ce acționează ca diplomați”.
Suspiciunile s-au transformat în confirmări. Molfar a reușit să localizeze numerele de telefon ale presupușilor spioni și să le verifice folosind roboți, în reţeaua Telegram. Detectivii au acționat rapid, pentru a localiza alte baze de date, atât publice, cât și private, care ar permite confirmarea ulterioară a poveștii.
Combaterea spionilor Rusiei în Europa este esențială pentru Ucraina, explică Starosiek, deoarece aceștia erau agenți trimiși să acționeze ca destabilizatori, în „țările lor gazdă și la nivel internațional”.
Par oameni normali
Spionii pot părea altfel normali, ca în cazul lui Georgii Mikhno, care deține gradul de ambasador și a absolvit Academia Diplomatică a Rusiei și prestigioasa Universitate de Stat din Moscova Lomonosov.
Cu toate acestea, Mikhno este și ofițer al Direcției „A” a Serviciului de Informații Externe din Rusia, unde a condus Departamentul pentru Cooperare Pan-Europeană.
Ca diplomat, Mikhno a fost membru al Delegației Rusiei la Consiliul Europei, la Strasbourg, iar mai târziu a fost reprezentant permanent adjunct al Federației Ruse la organizațiile internaționale de la Viena.
În diverse momente, a fost șeful unei divizii a Departamentului pentru Cooperare Pan-Europeană și director adjunct al Departamentului pentru noi provocări și amenințări al Ministerului de Externe al Rusiei.
Fixaţi în puncte nevralgice
Anterior, Mikhno a servit la Misiunea Rusă de la Națiunile Unite, din New York, unde Rusia deține un loc în Consiliul de Securitate. Astăzi, deţinând preşedinţia Consiliul de Securitate al ONU, Rusia poate bloca investigațiile în chestiuni precum răpirea copiilor ucraineni, spune Starosiek.
„Oamenii din întreaga lume trebuie să realizeze că această problemă nu este doar despre subminarea credibilității Ucrainei în rândul aliaților noștri. Această problemă este mult mai profundă”, explică Starosiek.
„Impactul Rusiei va atinge din ce în ce mai multe țări, schimbându-le nu numai politica, ci și securitatea națională”.
Andrei Grebenshchikov, angajat al departamentului „A” al Serviciului de Informații Externe al Rusiei, care a lucrat sub acoperire diplomatică, ca prim-secretar al Ambasadei Rusiei la New York, este un alt spion, a cărui acoperire a fost aruncată în aer de experții OSINT.
Nefolosind rețelele de socializare, ci fișiere și baze de date disponibile public, Molfar a reușit să stabilească că Grebenshchikov a fost primul secretar al Diviziei de dezarmare multilaterală a Departamentului pentru neproliferare și afaceri de dezarmare, înainte de a servi ca al doilea secretar al Secțiunii politice a Ambasada Rusiei în Canada.
În timp ce se afla la Ottawa, spionul s-a angajat în propagandă, inclusiv a scris un articol pentru „The Globe and Mail", intitulat „Cooperare cu Rusia, pentru a încheia Criza Ucrainei”. Articolul afirma că invazia Rusiei este din vina Ucrainei și anexarea Crimeei era o simplă reunificare.
Oamenii SVR
Cercetările pentru a confirma că acești bărbați erau de fapt spioni ruși au confirmat suspiciunile Molfar: o bază de date de salarii pentru SVR-ul rusesc arată că suspecții primiseră de fapt salarii de la serviciul rus de informații externe.
„Cu această investigație, ne propunem să reducem influența Rusiei pe tot globul. Suntem recunoscători pentru sprijinul din partea presei”, subliniază Starosiek.
„Astfel, vom continua să desfășurăm investigații care sunt îndreptate contra inamicilor Ucrainei și să dovedească crimele de război rusești, pe teritoriul Ucrainei”, spune acesta.
Sursa: Newsweek
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi