Greșelile nevăzute ale lui Putin privind insurecția lui Prigojin: „Totul a ieșit la suprafață acum. Prigojin i-a trimis un cocktail Molotov lui Putin în plină figură”
Insurecția declanșată de Evgheni Prigojin în Rusia și care s-a oprit la aproximativ 200 de kilometri de Moscova, a reprezentat cea mai mare amenințare la adresa puterii președintelui rus din toată cariera sa. Vladimir Putin a comis mai multe greșeli nevăzute legate de revolta Grupului Wagner, care au ieșit la suprafață.
Discursul lui Putin adresat națiunii în timpul revoltei Wagner și înțelegerea ulterioară de a-l lăsa pe liderul acesteia să scape de acuzații sugerează că președintele rus este terminat, potrivit analizei lui Andreas Kluth din Bloomberg.
Președintele rus Vladimir Putin este o marfă stricată. Este posibil să fi supraviețuit revoltei din acest weekend a lui Evgheni Prigojin și a grupului său de mercenari Wagner. Totuși, reacționând așa cum a făcut-o, Putin nu numai că s-a făcut și mai slab, dar a plantat ideea neputinței sale în mintea rușilor și a lumii.
Fără îndoială, Putin trebuia să se arate și să spună ceva populației în timp ce mercenarii lui Prigojin au cucerit orașul Rostov din sudul Rusiei și au început să se îndrepte spre nord, spre Moscova. Dar ce anume?
Rebelii „rădau” națiunea în lupta sa împotriva „neonaziștilor” și a Occidentului, a afirmat Putin cu limpezime. Era de așteptat să se întâmple acest lucru. Au urmat greșelile liderului de la Kremlin.
Prima a fost compararea tentativei de lovitură de stat a lui Prigojin cu revolta soldaților ruși de la începutul anului 1917. Aceasta a plantat în mințile rușilor trei imagini care vor fi greu de șters. În primul rând, există un țar slab și nepopular - Nicolae al II-lea, executat mai târziu împreună cu familia sa, apoi, Putin astăzi.
În al doilea rând, există un război în curs de desfășurare pe care Rusia îl pierde - Primul Război Mondial atunci, și invazia Rusiei în Ucraina acum. În al treilea rând, în curând va avea loc o revoluție și un război civil, așa că începeți să vă gândiți de ce parte să fiți.
A doua greșeală a fost și mai gravă. Putin a promis că răspunsul său „va fi dur”. Rebelii vor fi „inevitabil pedepsiți”, a spus el. Trădătorii „vor fi trași la răspundere”. El și-a canalizat vechea sa personalitate de om puternic, uitând să se oprească și să se gândească dacă mai are puterea de a-și pune în practică fanfaronada.
Se pare că abia mai târziu și-a dat seama că nu are, pentru că a decis să accepte în schimb un acord negociat de președintele belarus Alexander Lukașenko. Acesta îi permite lui Prigojin și, probabil, unora dintre mercenarii săi, să se mute în Belarus, în timp ce Rusia renunță în mod oficial la toate acuzațiile împotriva sa.
Realitatea - așa cum o știe toată lumea nu numai la Moscova și Sankt Petersburg, ci și la Beijing, Kiev, Washington și oriunde altundeva - este că, deși sâmbătă au fost evitate împușcăturile, nu s-a rezolvat absolut nimic. Prigojin, care conduce o armată privată care ucide și mutilează pentru profit, din Africa până în Siria și Ucraina, nu este genul care să se retragă și să joace Bingo. El va pune altceva la cale în scurt timp.
În acest rol, Prigojin a aruncat un alt cocktail Molotov în povestea lui Putin. În această realitate răsturnată, Rusia nu este agresorul, ci victima, apărându-se împotriva sataniștilor naziști din Ucraina și a stăpânilor lor marionete NATO din Occident. De fapt, a spus Prigojin, această poveste este o prostie totală, iar "așa-numita operațiune specială a fost lansată din motive complet diferite", în principal pentru jafuri.
În toate aceste privințe, Putin continuă, la șaisprezece luni de la invazia neprovocată a Ucrainei, să fie opusul omologului și omonimului său ucrainean, Volodimir Zelenski. În timp ce Putin răspândește minciuni, Zelenski se ține de adevăr ori de câte ori este posibil. Aspirantul la statutul de țar al Rusiei, Vladimir Putin pare să fie cu un pas mare mai aproape de retragere.
PREMIERĂ // R. Moldova a cumpărat energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri: „Piața românească este cuplată cu cea europeană, iar prețurile tranzacționate sunt aliniate, garantând transparența și corectitudinea procesului de achiziție”
Importante companii din domeniile energiei regenerabile, IT, agrobusiness sau infrastructură logistică, invitate să investească în R. Moldova
„Trenul Unirii”, cu vagoanele „Mihail Kogălniceanu”, „Vasile Alecsandri”, „Moş Ion Roată” și „Alexandru Ioan Cuza”, a pornit din București și va ajunge după-amiază la Iași