Grecianîi și Dodon, implicați în scheme de DEVALIZARE a băncilor? „Promit ordine în R. Moldova, dar vor să FURE mai departe”
Consilierul municipal, Victor Gurău, susține că socialiștii în frunte cu Igor Dodon și Zinaida Grecianîi sunt implicați în schemele de devalizare a sistemului bancar din R. Moldova, iar drept rezultat au devenit „foarte bogați”.
Potrivit lui Gurău, firmele soțului Zinaidei Grecianîi au primit credite de milioane de lei pe gajuri de nimic. De asemenea, în colimatorul lui Gurău au intrat deputații socialiști Ion Cebanu, Marina Radvan, Grigore Novac și Vladimir Odnostalco.
„Raportul „Kroll” a demonstrat că Igor Dodon și Zinaida Greceanîi sunt implicați în procesul de devalizare a Băncii de Economii, Banca Socială și Unibank. Zinaida Greceanîi, care era vicepremier și ministru de Finanțe, a alocat în 2008 bani pentru soțiorul ei drag. Banii au fost acordați fabricii de vin din Cojușna. E vorba de un credit de 1,63 milioane de euro pe un gaj mizer. De asemenea, firma „Alsvit- print” SRL, al cărei fondator era o companie off-shore, cu proprietar-beneficiar tot același Alexei Greceanîi, răscumpăra bunul gajat al Fabricii Cojușna, luând pentru asta un credit tot de la BEM, în valoare de 40 mln. de lei. Promit ordine în R. Moldova, dar vor să fure mai departe”, a spus Gurău.
Ulterior, acest credit nu a fost reîntors Băncii de Economii, care a rămas doar cu un gajul care astăzi poate fi evaluat la maximum 5 milioane de lei. Paguba băncii în acest dosar de credit constituie 58 mln. de lei.
În alt context, consilierul s-a referit și la deputații socialiști Marina Radvan, Grigore Novac și Vladimir Odnostalco. Cei trei, potrivit sursei citate, au depus acte false la Consiliul local din Stăuceni și au primit câte 4 ari de pământ. „Aceste loturi au fost obținute prin șantaj. Ei au prezentat documente false. Pe masă am aceste decizii”, a continuat acesta.
Citește și Ilan Shor iese la RAMPĂ. „Gaura de la BEM este o urmare a diversiunilor unor politicieni. L-am FINANȚAT pe Dodon”
Totodată, consilierul s-a referit și la deputatul Ion Ceban și mama acestuia, Eugenia Ceban. „Ion Ceban spune că are un lot de pământ și în declarația de avere nu trece alt imobil. Dar dânsul are în Chișinău, pe strada N. Costin, un apartament de 230 de metri pătrați. În 2012, același Ion Ceban obține în Chișinău un lot de 6 ari. Acum Ion și mama acestuia, care a fost funcționat public toată viața, se regăsesc pe lista electorală a socialiștilor și promit să facă ordine. Se pare că toți cei menționați sunt foarte bogați, dar promit să se răfuiască cu cei care au acumulat ilegal averi”, a punctat Gurău.
Nu în ultimul rând, consilierul municipal a amintit și de faptul cum a obținut un lot de casă și Zinaida Grecianîi: „În 2003, acesta primește un lot de pământ pe strada Bucovinei. Decizia de alocare a acestui lot prevede și modificarea ilegală a hotarului acestuia. E vorba de un teren agricol. Acolo se înalță acum o casă frumoasă care aparține lui Alexei și Zinaidei Grecianîi”.
Acuzații la adresa lui Dodon și Grecianîi au fost aduse și de activistul Igor Căldare, care candidează pentru postul de primar general al capitalei. La fel ca și Gurău, Igor Căldare spune că apropiații Zinaidei Greceanîi au beneficiat de credite neperformante acordate de Banca de Economii. Astfel, soțul celei care aspiră la funcția de primar ar fi primit de la Banca de Economii 800 de milioane de lei. „Zinaida Greceanîi mai are și un nepot care lucrează în Procuratura Anticorupție. Îi spune Vasile Moroșanu, iar soția acestuia, Natalia Moroșanu, deține 50% din compania care a primit un credit în urma gajării parterului Spitalului Republican”.
Căldare a mai spus că tatăl Nataliei Moroșanu, Ion Lambantu, ar fi gajat o grădiniță din sectorul Râșcani și ar fi primit un credit de 18 milioane de euro.
Când ar putea avea loc ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de șefă a statului pentru a doua oară
Tiraspolul joacă la aceeași mână cu Moscova: Infrastructura postului ilegal din localitatea Bâcioc, în apropiere de podul peste Nistru, fortificat pentru a efectua controale abuzive asupra mașinilor și cetățenilor
VIDEO // Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie: Maia Sandu, președintă a R. Moldova pentru încă un mandat de patru ani