GRANTURI de până la 15 000 de dolari pentru agricultorii din R. Moldova: Banii vor putea fi cheltuiți pentru procurarea echipamentelor, mașinilor și utilajelor agricole, dar și pentru producerea energiei solare
Agricultorii din R. Moldova pot depune dosare ca să câștige granturi de până la 15 000 de dolari pentru procurarea echipamentelor agricole, mașinilor și utilajelor utilizate la implementarea tehnologiilor eficiente de irigare micro-presurizată, în agricultura conservativă, la producerea energiei solare în zona de producere sau în sistemul de producere a culturilor organice.
Concursul de granturi a fost lansat de Proiectul de Reziliență Rurală (PRR), finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), prin intermediul Programului de adaptare pentru micii producători (PAMP) şi implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) IFAD.
Pentru a beneficia de granturi pentru măsuri de adaptare a sistemelor de producere agricolă la schimbările climatice, solicitanții trebuie să fie întreprinderi înregistrate sub orice formă organizatorico-juridică sau persoane fizice înregistrate (gospodării țărănești sau întreprinderi individuale), care practică activități agricole sau de procesare a producției agricole în zonele rurale controlate de autoritățile din Republica Moldova, cu excepţia unităţilor care au activitate în oraşele Chişinău şi Bălţi. Întreprinderile care sunt înregistrate în oraşele Chişinău şi Bălţi, dar care au filiale sau întreprind activități agricole în zonele rurale vor fi considerate eligibile.
Totodată, eventualii beneficiari de granturi trebuie să mențină evidența contabilă pentru toate tranzacţiile şi operaţiunile efectuate în conformitate cu legislația în vigoare, să aibă cel puțin un an de experiență în domeniu, suprafața terenului deținut în proprietate și/sau arendat cumulativ să nu depășească 50 ha, nu au datorii la bugetul de stat și posedă certificate eliberate de organul național sau internațional de certificare, care confirmă activitatea de producere ecologică.
De granturi pot beneficia și cooperativele în care cel puțin 70% din membrii dețin indvidual în proprietate și/sau arendă cumulativ maximum 50 ha.
Astfel, UCIP IFAD va acorda granturi de până la 7 500 de dolari pentru rambursarea a 70% din investițiile întreprinderilor sau persoanelor fizice înregistrate, dar și de până la 15 000 de dolari pentru acoperirea a 50% din costul investiției în tehnica agricolă, în cazul cooperativelor.
Mai multe detalii vedeți AICI.
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată
Oficial din Guvernul României: Autostrada Unirii, gata până în 2030 „pentru a lega Moldova și Republica Moldova de Transilvania și Europa, dar și de București, traversând munții Carpați”
Transferurile necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice, efectuate începând cu 20 ianuarie: 816,5 milioane de lei, dintre care 215,5 milioane de lei pentru profesorii din Chișinău