GRANTURI de o SUTĂ de MII de euro pentru a presta servicii de livrare a energiei din biomasă
Raioanele din R. Moldova care sunt interesate să dezvolte servicii private de producere și livrare a agentului termic pe biomasă instituțiilor publice sunt îndemnate să aplice la concursul de creare a Parteneriatelor Publice Private (PPP) în prestarea serviciilor de livrare a energiei din biomasă.
Dosarele se pot depune începând de astăzi, 22 martie, și până pe data de 18 aprilie curent.
Proiectul Energie şi Biomasă va acorda, din fonduri europene, granturi în mărime de o sută de mii de euro pentru cinci raioane selectate, bani ce urmează a fi investiţi în dezvoltarea serviciilor de PPP. Autorităţile selectate vor beneficia, de asemenea, de asistenţă tehnică şi financiară a Proiectului Energie şi Biomasă în elaborarea studiului de fezabilitate, precum și în lansarea concursului de selectare a partenerului privat.
Cei care vor să depună un asemenea dosar trebuie să întrunească și anumite condiții. Aceștia trebuie să reprezinte Administrația Publică Locală de nivelul II, să demonstreze cunoștințe în constituirea unui Parteneriat Public - Privat (PPP) și să probeze (în formularul de aplicare) fezabilitatea creării Parteneriatului Public - Privat propus.
De asemenea, să dispună de potențial sporit de organizare a unui serviciu unic de încălzire a obiectelor publice cu energie din biomasă.
Clădirile propuse pentru trecerea la noul serviciu de PPP trebuie să aibă suprafața încălzită mai mare de 500 de metri pătrați, sistem de încălzire interior funcţional, iar numărul beneficiarilor să fie mai mare de o sută şi un potenţial de funcționare mai mare de zece ani. O altă cerință e ca starea clădirii să fie bună sau satisfăcătoare și nu vor fi acceptate clădiri în care au fost instalate centrale de încălzire pe gaz în ultimii cinci ani din fondurile donatorilor internaționali.
„Toate acestea vor fi asigurate prin motivarea partenerului privat, care va asigura o investiție proprie cel puţin jumătate din valoarea investiţională a proiectului propus. Investiții noi în localitățile noastre, sisteme de încălzire moderne, locuri noi de muncă și condiții mai bune pentru beneficiarii instituţiilor publice – iată avantajele care se deschid raioanelor ce vor participa la concurs”, susține specialistul în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, Oleg Brânză.
Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 de milioane euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”