07:49:50 17.01.2025
Stiri

GRANTURI // Afaceri în Transnistria cu bani europeni

Economie 21.05.2016 10:02 Vizualizări3189 Autor: Stela Mihailovici
GRANTURI // Afaceri în Transnistria cu bani europeni

EUROPA pentru Moldova // Uniunea Europeană a oferit anul trecut granturi pentru 31 de tineri din stânga Nistrului și din zona de securitate, care și-au pus pe roate propriile afaceri

În ultimii ani, locuitorii Transnistriei vorbesc tot mai puțin despre investițiile rusești în regiune, după ce au văzut finalitatea unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Zeci de inițiative sociale, economice și de dezvoltare a infrastructurii au fost susținute cu granturi europene.

Cel mai popular a devenit proiectul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD), pentru care UE a alocat 9,5 milioane de euro în perioada 2012-2015, iar pentru următorii trei ani – alte zece milioane de euro.

Unul dintre domeniile pe care se axează programul este dezvoltarea afacerilor. Zeci de tineri antreprenori de pe malul stâng al Nistrului, dar și de pe malul drept al râului, din satele aflate în zona de securitate, au beneficiat anual de instruiri și granturi de până la 15 mii de dolari, pentru a-și procura echipamente sau materie primă necesare pentru business.

De la psihologie la femeie de afaceri

Marina Petriman din satul Caragaș, municipiul Tiraspol, este una dintre beneficiarele proiectului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Acum un an și jumătate, aceasta a început să cultive ciuperci Champignon, iar acum asigură cu marfă cea mai mare rețea de supermarketuri din Transnistria. Tânăra a abandonat cariera de psiholog, și-a determinat și soțul să-și lase postul de muncă și au pus pe roate o afacere de familie.

„Prima dată am văzut o publicitate în sat despre acest proiect finanțat de UE. Am completat un chestionar pe internet și ne-am înscris în cursă. Am fost ajutați de un economist să facem un business-plan, dar eram foarte sceptici că vom fi selectați. La noi puțini au încredere în asemenea proiecte și cred că mereu câștigă cei care au pile. Ne-am convins că nu este așa”, povestește antreprenoarea.

Odată acceptați în program, tinerii au beneficiat de traininguri gratuite unde au învățat tot ce ține de gestionarea unei afaceri, de la pregătirea actelor, importul echipamentelor și materiei prime, legislație vamală, până la selectarea și angajarea corectă a muncitorilor.

Șapte tone de ciuperci pe lună

Spațiul de subsol, unde a fost amenajată crescătoria de ciuperci din centrul satului Caragaș, a fost cumpărat de familia Petriman înainte de participarea la programul european. Cele 15 mii de dolari pe care le-au primit de la UE au fost folosite pentru achiziționarea utilajului modern, ce costa în total 24 de mii de dolari. Chiar dacă a reprezentat doar jumătate de sumă, suportul a fost important pentru lansarea afacerii.

„Am încercat să obținem și credite, dar patru instituții bancare din Transnistria au refuzat să ne susțină, pentru că aveam o companie nou-creată. Ulterior, am primit un credit și am făcut toate investițiile”, explică Marina. Doar materia primă, importată din Ucraina, a costat șapte mii de dolari.

Chiar dacă inițial au avut probleme cu vânzarea mărfii, uneori aruncând la gunoi zeci de kilograme de ciuperci, familia Petriman și-a făcut repede clienți, care au apreciat calitatea produselor.

„Eu cu soțul participam direct și la procesul de plantare, recoltare. Ne duceam cu noaptea în cap, cu lăzile, la piețele din regiune, la iarmaroace pentru a vinde ciupercile. Nu aveam un frigider pentru păstrare, iar marfa trebuia comercializată în maximum o săptămână. Am avut și pierderi enorme, dar nu ne-am lăsat”, adaugă tânăra, care în prezent deține două camere de producere a champignonelor și recoltează lunar șase-șapte tone de ciuperci.

18 locuri de muncă

După ce și-a extins afacerea, familia Petriman a angajat 18 persoane din localitate, care s-au învățat să crească ciuperci și participă la procesul de producție. Majoritatea muncitorilor sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani. Aceștia vin la muncă zilnic și au un program de lucru de opt ore. Alți zeci de locuitori ai Caragașului stau în rând să fie angajați la crescătoria de ciuperci, dacă tinerii businessmeni vor reuși să-și extindă și mai mult afacerea.

„Între timp, am deschis și o sală mică unde marinăm ciuperci. Marfa la fel a ajuns în supermarketurile din toată Transnistria. În acest an planificăm să mai deschidem o cameră de producere, iar ulterior ne vom aventura să creștem și alte soiuri de ciuperci. Am văzut cum se cresc în Ucraina și vrem să încercăm”, a dezvăluit Marina Petriman.

Colaborare între oamenii de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului

Femeia de afaceri precizează că nu țintește piața de pe malul drept al Nistrului „pentru că acolo sunt destui producători de ciuperci”. „Avem des întâlniri cu producătorii din diferite raioane, conlucrăm, facem schimburi de experiență și ne ajutăm reciproc când este nevoie de ceva informații în domeniu. Există deja o încredere între cele două maluri ale Nistrului”, punctează Marina Petriman scopul pe care și l-a propus UE atunci când a lansat proiectul.

De fiecare dată când au ocazia, transnistrenii le vorbesc prietenilor despre oportunitatea pe care le-a oferit-o Uniunea Europeană.

„Locuitorii din Transnistria erau orientați doar spre Rusia. Multă vorbă, dar nimic concret. Aceste proiecte finanțate de UE chiar aduc schimbări și nu încetăm să vorbim despre asta în cercul nostru de cunoștințe, care se interesează de afaceri”, a adăugat beneficiara programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

160 de locuri noi de muncă

Doar anul trecut, în cadrul proiectului au fost dezvoltate zece parteneriate și platforme de interacțiune între entitățile de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului. Cel puțin 60 de întreprinderi au beneficiat de susținere în dezvoltare. Au fost create 31 de afaceri, generând 160 de locuri noi de muncă. De la lansarea programului, au primit susținere tehnică și financiară peste două sute de companii ce activează în diverse domenii, fiind create peste 1 200 de locuri de muncă. Bugetul fazei a patra a proiectului conceput pentru anii 2015-2018 este de zece milioane de euro.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md