Grantul României // Peste șase sute de grădinițe din R. Moldova au fost deschise după renovare
FINANȚARE // Peste 72 de mii de copii din R. Moldova beneficiază de condiții mai bune în grădinițele care au fost renovate din grantul oferit de Guvernul României
Banii trimiși peste Prut pentru reparația grădinițelor din toate raioanele R. Moldova au fost cheltuiți eficient și cu responsabilitate. O spune Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, după ce a inspectat mai multe dintre cele 660 de instituții preșcolare unde au fost finisate deja lucrările de reconstrucție. Miercuri, a fost prezentat un raport privind valorificarea grantului de la București de 20 de milioane de euro.
Reconstrucție din temelie până la acoperiș
Până la finele anului curent, încă 50 de grădinițe reparate din bani românești urmează a fi inaugurate, iar în 2016 va fi finalizată reconstrucția altor 48 de instituții preșcolare.
„Până acum, autoritățile au contractat 96% din resursele financiare alocate de Guvernul român și au fost valorificate peste 16 milioane de euro. Au fost instalate peste 170 de sisteme de încălzire, reparați peste 40 de mii de metri pătrați de acoperiș, renovate peste 200 de blocuri sanitare, amenajate zeci de săli de festivități, cumpărate 630 de seturi de mobilier, iar 55 de bucătării au fost dotate cu tehnică industrială: aragazuri, cuptoare sau hote. De asemenea, au fost cumpărate 400 de utilaje pentru terenurile de joacă ale copiilor și au fost construite 275 de pavilioane în curțile grădinițelor”, a enumerat Liuba Cuzneţov, director adjunct al Fondului de Investiții Sociale din Moldova.
Ridicată din temelie
Dacă în majoritatea localităților din grantul României au fost reparate grădinițele care existau din perioada sovietică, în satul Porumbești din raionul Cantemir a fost construită o nouă instituție preșcolară.
Directoarea acesteia, Ghiorghina Pleșu, afirmă că în localitate exista o grădiniță „improvizată” deschisă în cinci case obișnuite de locuit, care au fost adaptate necesităților. „În una era bucătăria, o sală de activități și în celelalte activau trei grupe de micuți. Sărmanii nu aveau nici loc la mese, nici paturi separate la somn, nici prea mult spațiu pentru joacă, fiind nevoiți să stea mai mult pe scăunele. De condițiile de iarnă, când sufla vântul prin ferestre, nici nu mai spun”, a descris doamna Pleșu condițiile din fosta grădiniță.
Noua clădire a grădiniței, pentru construcția căreia au fost cheltuite opt milioane de lei, este dotată cu tot necesarul, dar mai rămâne de amenajat terenul de joacă din curte și de ridicat un gard.
În prezent, instituția este frecventată de 86 de copii, mai mulți decât veneau anterior. Ghiorghina Pleșu a precizat că grădinița are un buget anual de circa 80 de mii de lei, care sunt cheltuiți pentru strictul necesar: alimentația copiilor, salariile angajaților și serviciile de întreținere. Autoritățile locale nu dispun de resurse suplimentare pentru investiții și nu și-ar fi permis niciodată să construiască o nouă grădiniță în sat.
Renovată după trei decenii
Printre beneficiarii grantului român s-a numărat și localitatea Băhrinești din raionul Florești. Grădinița de aici nu fusese renovată din 1986. Din cele 1,5 milioane de lei oferite prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova și alte 200 de mii de lei alocate de Primărie, au fost reparați pereții pe exterior și interior, s-a făcut termoizolarea clădirii, a fost schimbată tâmplăria și acoperișul, s-au cumpărat piese de mobilier și a fost instalat un gard metalic.
„Avem acum condiții extraordinare. Vom uita cum curgea apa de ploaie din tavan și cum se aduna zăpada la ferestrele putrede. Atât autoritățile, cât și părinții le sunt recunoscători autorităților române pentru acest ajutor”, spune Feodosia Bunescu, primarul satului Băhrinești.
Grădinița renovată a fost inaugurată pe 1 noiembrie, iar acum îi trec pragul peste 100 de copii, față de 75 câți erau anterior. După ce a scăpat de problemele tehnice, conducerea grădiniței se va axa mai mult pe educația micuților. „Vrem să dezvoltăm proiecte de educație vocațională. Acum angajăm muzeolog și coregraf”, adaugă primarul.
200 de grupe noi pentru preșcolari
În total, 774 de grădinițe din R. Moldova au beneficiat de finanțare din grantul României. Datorită renovărilor, a fost posibilă deschiderea a 200 de grupe noi pentru cel puțin cinci mii de preșcolari.
„Suntem mândri că am creat condiții bune pentru 72 de mii de copii. Este foarte bine că a fost identificată cu precizie o nevoie reală a comunităților din R. Moldova și România a putut contribui pentru ca aceste comunități să rămână vii, adică să fie mai multe familii tinere, care să-și crească copiii și să nu plece din aceste localități. Suntem mulțumiți de modul în care sunt coordonați aici banii contribuabililor din România. Aceștia sunt cheltuiți eficient și cu responsabilitate”, a declarat Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.
O nouă donație de 5 milioane de euro
Guvernul României a anunțat în luna septembrie că este gata să mai ofere cinci milioane de euro pentru grădinițele din stânga Prutului, dar banii vor fi alocați cu întârziere din cauza incertitudinii din politica moldovenească.
„Voi vorbi cu noul premier de la București, Dacian Cioloș, și îi voi spune că merită să continuăm cele începute până când toate grădinițele din R. Moldova vor fi renovate”, a promis Excelența Sa, Ambasadorul Marius Lazurca.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski