Grădinița Părinților
Alternativă // Au ales o altfel de educație pentru copiii lor preșcolari. Pentru că nu au găsit o ofertă bună în grădinițele de stat sau în cele private, mai mulți părinți din Chișinău au decis să își facă propriul lor centru, pe care îl numesc grădiniță
De fapt, este vorba despre un grup de inițiativă, adept al pedagogiei Waldorf, care a creat Centrul de Zi „Grădinița Părinților”. Zece familii s-au adunat, au închiriat un spațiu bine dotat, au angajat un pedagog profesionist, au întocmit un meniu alimentar și voilà! De șase luni, copiii lor merg la „Grădinița Părinților”. Ei sunt cei care decid ce mănâncă copiii lor, ce educație primesc și spun că e cea mai bună alegere pe care au putut-o face pentru micuți.
Căutau ceea ce lipsea
Ideea s-a născut mai demult. Două mămici, Claudia Danii și Ana Ghilaș, căutau diferite centre de activități pentru copiii lor mai mari. Au urmat mai mulți ani în care au obținut experiențe inedite cu mai multe grădinițe, atât de stat, cât și private. De fiecare dată, întâmpinau aceleași probleme: fie nu le convenea mâncarea pe care o primeau copiii, fie era vorba de educație. „Peste hotare, există o mare diversitate în oferta preșcolară. În Canada, spre exemplu, sunt grădinițe de tip Montessori, Waldorf, precum și grădinițe cu participarea părinților – organizate și conduse de către părinți”, povestește Ana Ghilaș, una dintre inițiatoarele centrului. „Nu am găsit nicăieri ceea ce căutam noi. În centrele mai mici sunt mai puțini copii. Noi am ales o alimentație disociată, pe care le-o oferim și acasă: le dăm fructe, legume, miere, prăjituri de casă, terciuri ușoare, lactate – gătim totul din făină integrală și le dăm bomboane naturale – din semincioare, fără zahăr, coloranți și E-uri”, povestește Claudia, o altă organizatoare. „Ideea asocierii părinților în grupuri este una actuală și pentru țara noastră. Astfel de centre pot fi organizate de una sau câteva mămici cu studii în pedagogie. Ar putea fi folosit un spațiu locativ adecvat, iar părinții pot participa la gospodărirea comună a centrului”, crede și Liuba Bălan, o altă mămică-organizatoare.
Se bazează pe sistemul Waldorf
Grupul de părinți a găsit-o pe doamna Olga Grigoriev – o educatoare cu 25 de ani profesați în educația preșcolară. Timp de 15 ani a activat la o grădiniță din Chișinău, care se bazează pe sistemul educațional Waldorf. „Tindem să fim un model demn de imitare pentru copii. Ei preiau de la adult totul și, ca să creezi liniște, de pildă, tu trebuie să fii liniștit, în primul rând”, explică doamna Olga. Ca să strângă jucăriile din cameră, copiii nu sunt strigați: „Hai, la strâns!”. Doamna Olga se ridică, începe a strânge ea și cântă o melodie despre jucăriile care trebuie adunate. Copiii, unul câte unul, o urmează. Același lucru se întâmplă și cu spălatul mâinilor sau așezatul la masă. Micuții fac exact ceea ce văd că face educatoarea lor. „Zilele trecute, am făcut împreună colțunași din făină integrală. Cea mai mică fetiță, Magnolia, a făcut așa cum a putut ea un colțunaș, așa, cam chinuit. Când i-am pus pe toți pe masă, ea l-a recunoscut: acesta e al meu!”, își amintește educatoarea.
O mare, mare familie
La „Grădinița Părinților”, toți copiii sunt ca într-o familie. Pentru că sunt învățați să se respecte unii pe alții, cei mai mari tind să fie exemplu pentru cei mici. Mai mult, părinții sunt implicați și ei în tot ce înseamnă educația copiilor. „Consider enorm de importantă participarea părinților în creșterea și educarea copiilor – părintele trebuie să fie aproape de copil, de interesele, activitățile și aspirațiile lui. Dacă ține legătura cu copilul său, el iese din trista postură a persoanei care doar îngrijește necesitățile fizice de bază ale copilului”, povestește Ana Ghilaș. „În weekenduri, organizăm activități pentru copii și părinți - șezători. Lucrul în comun este un mod de fortificare a relațiilor în grup, dar și un exemplu viu pentru copii. Am împletit coșuri, am decorat cutii pentru jucării, am croșetat și cusut. Tăticii au confecționat mesele pentru centrul nostru, au tăiat buturugi de lemn pentru decorarea spațiului”, mai adaugă Ana.
Mâncare vegetariană disociată
Olesea Pavalenco este una dintre mămicile care și-a dat copilul la Centrul „Grădinița Părinților”. A ales acest centru pentru că dorea o alimentație vegetariană pentru fetița ei, Magnolia, care are doi ani și jumătate. „Eu sunt convinsă că investiția financiară se merită. Sunt numai plusuri. Vedem cum fetița se dezvoltă zi de zi”, povestește mama. La centru, copiii mănâncă atât proteină vegetală, cât și animală – pe care o iau din lactate. La ora 8.30, când au sosit, copiii au primit limonadă de casă cu miere, lămâie și fructe de sezon. La micul dejun, cei zece micuți au mâncat terci de hrișcă, făcut pe apă și ulei virgin de măsline.
Centrul – o plăcere scumpă
Soluția pe care au găsit-o aceste familii nu este foarte ușoară. E scump să închiriezi un spațiu adaptat tuturor standardelor și e greu să plătești un profesionist care să se ocupe de copii. Cei zece inițiatori ar vrea ca și alți părinți să se alăture grupului, ca plata să iasă mai mică, însă se gândesc și la ajutorul pe care îl pot primi de la stat. Mămicile care au fondat centrul spun că vor să meargă mai departe cu proiectul lor. Ar vrea să contacteze grupuri similare organizate în țară și peste hotare, dar și instituții preșcolare Waldorf. Să facă pași mici, ca să obțină lucruri frumoase pentru familiile și copiii lor.
Ce este Waldorf?
Prima școală Waldorf a fost întemeiată în 1919 înGermania. Aceasta a fost finanțată de Emil Molt, proprietarul Fabricii de tutun „Waldorf”, pentru copiii angajaților fabricii sale. Principiul fundamental al acestei școli este „Omul învață să fie om numai de la oameni”. Educația Waldorf respectă următoarele precepte: copilul învață prin imitație, copilul relaționează cu lumea prin simțuri, dezvoltarea cere timp și ritmul sănătos de viață e foarte important. Numărul școlilor Waldorf a crescut progresiv, astfel încât în prezent reprezintă unul din cele mai răspândite tipuri de pedagogie independentă din Europași America de Nord. În R. Moldova este o singură instituție educațională specializată în predarea Waldorf: un liceu teoretic, situat în sectorul Râșcani.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"