Google a primit o AMENDĂ record, de 2,42 de miliarde de euro, de la Uniunea Europeană
Comisia Europeană a anunţat marţi o amendă record de 2,42 miliarde de euro împotriva Google, pentru că favorizează în mod ilegal serviciul propriu de comparare a cumpărăturilor faţă de cele oferite de companii concurente, în rezultatele căutărilor online.
Operatorul celui mai popular serviciu de căutări online va avea la dispoziţie 90 de zile pentru a opri practicile anti-concurenţiale sau va plăti o amendă de până la 5% din cifra de afaceri medie zilnică a grupului mamă al Google, Alphabet, la nivel global.
Google trebuie să informeze Comisia despre intenţiile sale în termen de 60 de zile.
Gigantul IT nu este însă de acord cu concluziile investigaţiei antitrust a Comisiei Europene şi ia în considerare contestarea amenzii record anunţată de Executivul UE, transmite Reuters.
„Dezaprobăm în mod respectuos concluziile anunţate marţi. Vom analiza decizia Comisiei în detaliu şi vom analiza un apel, dorind să ne susţinem cauza”, a afirmat într-un comunicat directorul juridic al Google, Kent Walker.
Decizia Comisiei Europene vine la capătul unei investigaţii de şapte ani, determinată de o serie de plângeri din partea unor companii concurente, cum este site-ul american pentru consumatori Yelp, TripAdvisor, site-ul britanic de comparare a produselor Foundem, News Corp şi grupul de lobby FairSearch.
Amenda anunţată marţi este cea mai mare impusă de Comisia Europeană unei singure companii într-un caz antitrust, peste cea de 1,06 miliarde de euro aplicată producătorului american de cipuri Intel în 2009.
„Strategia Google pentru serviciul de comparare a cumpărăturilor nu a fost de a atrage clienţii prin îmbunătăţirea produsului faţă de cele ale companiilor concurente. A negat altor companii şansa de a concura în funcţie de merite şi de a inova. Şi, cel mai important, a negat consumatorilor europeni dreptul de a-şi alege serviciile”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul antitrust al UE.
Politicieni europeni au cerut UE să sancţioneze Google, în timp ce criticii din SUA susţin că autorităţile de reglementare europene au ca ţintă companii americane de succes.
Sursa: ziare.com
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor