GLUMA actorului Jan Cucuruzac de Ziua Umorului
Descrețește frunțile doar cu apariția sa, este îndrăgit pentru talentul său și impresionează prin experiență. A jucat în numeroase spectacole de teatru, în filme, dar și în emisiuni umoristice televizate. Este vorba de unul dintre cei mai înalți și mai recognoscibili actori, Jan Cucuruzac.
Artistul și-a început cariera în anii ’70, ca actor de teatru, iar apoi s-a lansat în cinematografie. La începutul anilor ’90 a fost unul dintre cofondatorii Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chişinău, pe a cărui scenă evoluează până în prezent.
Credea că va fi pictor
Jan Cucuruzac s-a născut pe 9 februarie 1949, în satul Şerbaca, raionul Râşcani. Încă din copilărie și-a scos în evidență aptitudinile actoricești, deși nu se gândea niciodată că va avea frumoasa misiune de a aduce zâmbetul pe chipul oamenilor.
„În clasa întâi trebuia să recit o poezie, însă când am ieșit pe scenă am uitat-o și am început să recit alta. Pentru a ilustra ceea ce era în poezie, am lovit cu degetul mare pe capul unui coleg de-al meu. El stătea cu gura căscată și când l-am lovit pe cap a închis gura. Sala a început a râde. Colegul a început a plânge. Dar eu am continuat mai departe poezia”, rememorează actorul primele momente de manifestare actoricească.
Cu toate acestea, artistul nu visa să devină actor, ci credea că va fi mai degrabă pictor, pentru că pe atunci avea talent la desen. Viața însă îi rezervase alte surprize.
„Tatăl meu totdeauna mă sfătuia să am o profesie, pentru că, având o profesie serioasă, poți să fii om la locul tău, indiferent de regimul din țară”, își amintește actorul. Însă când s-a dus la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, părinții au acceptat alegerea tânărului.
Rolurile lui Mihai Volontir
După absolvirea institutului, Jan Cucuruzac a fost ales să rămână la Teatrul Național din Chișinău, dar Anatol Pânzaru, care era pe-atunci în fruntea Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți, a insistat să ia toți studenții acolo.
Astfel, Jan Cucuruzac s-a pomenit prima dată în rolul lui Egor din spectacolul „Doi morți vii” de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți.
„Acesta era rolul lui Mihai Volontir, dar am avut noroc când maestrul a plecat la filmări în Rusia, pentru că, atunci când a revenit, el a spus că nu mai are ce face în acest spectacol. Asta spune totul despre el și despre mine”, povestește cu nostalgie maestrul, care a avut norocul să joace deseori aceleași roluri pe care le-a jucat și Volontir.
Ultimul spectacol interpretat de actor la Bălți a fost „Grădina cu trandafiri”. Apoi, în anul 1980, a venit la Chișinău, invitat fiind de Veniamin Apostol și Victor Ciutac.
Actorul însă a rămas nostalgic după timpurile petrecute la Bălți, considerând că „decât codaș la oraș, mai bine-n satul meu fruntaș”, zâmbește trist actorul, deși și la Chișinău a fost destul de apreciat.
„Primul botez în ale fricii”
Jan Cucuruzac a activat zece ani la Teatrul Național din Chișinău. „Ulterior, am plecat cu familia în România, unde am încercat să ajung la Teatrul Național din București. Însă după ce am văzut spectacolul extraordinar „Trilogia antică”, nu m-am mai dus să duc actele, dar am venit la Chișinău și împreună cu Sandu Grecu am fondat Teatrul Satiricus”, își amintește actorul.
Împreună cu trupa teatrului, maestrul a fost la războiul de pe Nistru, unde au prezentat scheciuri apărătorilor țării. „Acolo am primit și primul botez în ale fricii”, rememorează zâmbind artistul.
Potrivit maestrului, rolurile comice ca și rolurile dramatice sunt dificil de jucat, dar dacă ai dorință totul îți reușește. Asta a demonstrat și ultimul spectacol, „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, căruia i s-a decernat Premiul Mare în cadrul Galei UNITEM 2016.
„Dacă și Matei Vișniec a spus după vizionarea piesei că nu se gândea că aceasta poate să exprime ceea ce am redat noi, atunci este într-adevăr un merit. Dar nu al nostru, ci al regizorului Sandu Grecu, care a văzut ceva mai profund”, specifică artistul.
„Actorii trăiesc bine”
Jan Cucuruzac este cunoscut și prin rolurile sale din cinematografie. Maestrul și-a făcut debutul cu rolul lui Călin Șaptefrați din pelicula „Trânta”. Ulterior s-a mai filmat în peliculele „Nistrul în flăcări”, „Deținutul misterios”, „Văleu, văleu nu turna!”, „Polobocul” ș.a.
Deși este cunoscut din pelicule, dar și din emisiunile televizate, totuși actorul consideră că în filme este mai ușor să joci.
„Dacă nu reușești să faci din prima dublă, faci din a doua, a treia… a cincisprezecea până reușești, dar în teatru, dacă greșești în fața spectatorului, rămâi distrus”, spune maestrul.
Pe lângă talent, trăsăturile fizice ale actorului de asemenea îl ajută să fie comic. „Eu sunt cel mai frumos de pe fața pământului. Așa îmi spunea mama mea și eu o cred”, râde maestrul Jan Cucuruzac, care, de Ziua Umorului, ne-a spus și cea mai actuală glumă: „Actorii trăiesc bine”.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski