04:20:52 27.11.2024
Stiri

Un membru al coaliției SE OPUNE ca cei care au „furat MILIARDUL” să cadă sub incidența Legii privind legalizarea capitalurilor. Răspunsul lui Candu

Politică 16.12.2016 15:13 Vizualizări4595 Autor: Ziarul National
Un membru al coaliției SE OPUNE ca cei care au „furat MILIARDUL” să cadă sub incidența Legii privind legalizarea capitalurilor. Răspunsul lui Candu


Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a propus că proiectul de lege privind legalizarea capitalurilor și amnistia fiscală, înaintat de un grup de deputați în frunte cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, să prevadă expres că cei care au participat la „furtul miliardului” din sistemul bancar să nu scape basma curată.

„Trebuie de prevăzut foarte clar că cei care au furat miliardul, cei implicați în acest furt să nu-și poată legaliza acești bani. Să fie stipulat clar în lege că nu le vom permite celor care au furat să-și legalizeze banii”, a propus Ghimpu.

Andrian Candu a menționat că proiectul de lege nu este perfect, dar până va ajunge în lectura a doua va fi îmbunătățit. „Bineînțeles că noi o să ne consultăm și cu partenerii internaționali. Ce ține de cei care au obținut ilicit surse financiare, atunci nu vom admite ca ei să-și legalizeze acești bani. În lege va fi scris foarte clar acest lucru. Procuratura Generală a pornit 117 dosare în dosarul privind frauda bancară. Această lege nu se va aplica bunurilor provenite din activitate infracțională. Această lege nu va scuti de responsabilitate penală pe cei care au spălat bani, au dobândit ilicit mijloace financiare”, a dat asigurări spicherul.

De asemenea, Ghimpu s-a interesat ce beneficii va aduce această lege, mai ales că în 2007-2008 a mai fost una asemănătoare.

CITIȚI și Vladislav Gribincea DEJOACĂ dedesubturile inițiativei Candu&Co: E vorba de „LEGALIZAREA corupției în sectorul public”

„Conceptul legii din 2007-2008 a fost diferit. Totuși, statisticile arată că, în 2007-2008, au fost legalizate 104 milioane de lei. Ce beneficii va aduce această lege pe care o propunem noi? Este greu de estimat. Noi nu trebuie doar să ne gândim la taxa aceasta de 2%, dar la trecerea economiei tenebre în câmpul legal. Nu există o estimare clară, pentru că e greu de făcut o asemenea analiză. Pentru noi ar fi un succes, dacă 10% din economia tenebră va fi legalizată, atunci vom aduce la bugetul de stat cel puțin 10 miliarde de lei”, a precizat Candu.

Deputata comunistă, Maria Postoico, s-a interesat dacă această lege se va referi și la cei care își țin acum capitalul în zonele off-shore.

„Acest proiect ne dă posibilitate, dă posibilitatea R. Moldova să beneficieze de sursele financiare ale celor care își țin banii în zonele off-shore. Trebuie să fie aduse în țară fluxurile financiare ale celor care își țin banii în aceste zone. Astfel, statul va beneficia de 2% din taxa de liberalizare. Cei care au folosit zonele off-shore să-și aducă banii în R. Moldova. E un drept, nu o obligație. Dacă nu o s-o faceți acum, atunci ulterior regulile vor fi foarte dure și stricte”, a conchis Andrian Candu.

Proiectul de lege urmează să fie votat astăzi în prima lectură, iar după sărbătorile de iarnă - în lectură finală.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md