Ghimpu: „Multă lume se întreabă dacă e corectă sau nu decizia „ACUM” de a NU participa la actul guvernării. Face să riscăm cu Acordul R. Moldova - UE?”
Președintele de onoare al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, consideră că Blocul „ACUM” s-a pomenit în situația formațiunii sale din anul 2016, atunci când a acceptat să intre la guvernare alături de Partidul Democrat (PD) și cei 14 transfugi comuniști și liberal-democrați. Chiar dacă pare să-i înțeleagă pe cei de la „ACUM” de ce nu vor la guvernare alături de PD, Ghimpu crede că neparticiparea blocului la guvernare nu ar fi cea mai fericită decizie.
„Înțeleg prea bine motivul pentru care „ACUM” nu vrea să negocieze cu Vlad Plahotniuc, căci și subsemnatul a trecut printr-o astfel de situație în anul 2016, când PL a nimerit între ciocan și nicovală. Trebuia să decidă: ori menține cursul european și nu admite prin alegeri anticipate o guvernare prorusă, ori acceptă o guvernare cu PD-ul lui Plahotniuc, împreună cu cei rupți de el din fracțiunile PCRM și PLDM! Sunt de acord că nu e simplu astăzi nici pentru „ACUM”. Dar „ACUM”, singur pe pielea proprie va vedea, că nici PL-ului atunci nu i-a fost ușor!”, a scris Ghimpu pe Facebook.
Acesta vrea să vadă cum cei din „ACUM” își vor îndeplini principală promisiune electorală – demolarea regimului. „Să vedem acum cum „ACUM”, cu tocmai 26 mandate va „demola” regimul Plahotniuc, căci au promis cetățenilor acest lucru în campanie. Să vedem cum veți numi un procuror general european, un director european la CNA și ANI, un guvernator european la BNM, câte un președinte american la CSM și la CCA și tot așa mai departe, inclusiv miniștrii, șefi de agenții etc. Dar vouă, celor de la ACUM, nu vă place partajarea... Partajare, fără de care - trebuie să înțelegeți acest lucru - nu există democrație! Iar demolarea regimului sau diminuarea puterii lui Plahotniuc măcar în jumătate, după aceste alegeri, fără a recurge la procedurile pe care ți le oferă sistemul democratic, nu este posibilă”, avertizează Ghimpu.
Liberalul mai spune că situația actuală este similară cu cea din 2016 și asta pentru că există în continuare pericolul rusesc.
„Cred că multora, ca și mie, le-ar fi totuna în calitate de „ce” va activa blocul „ACUM” în Parlament: la guvernare sau în opoziție, dacă n-ar sta Rusia ca un uliu de pradă deasupra noastră, dacă n-ar fi pus în pericol Acordul de Asociere cu UE, dacă n-am avea angajamente asumate față de UE. Neîndeplinirea lor la sigur va duce la pierderea circulației libere a cetățenilor noștri în țările UE. Iată de ce cred că multă lume se întreabă dacă e corectă sau nu decizia „ACUM” de a nu participa la actul guvernării. Face oare să riscăm cu Acordul R. Moldova - UE? Nu va considera cumva lumea, mai târziu, decizia voastră de a rămâne în opoziție ca pe un act de autoconservare, automat devenind părtași la menținerea și întărirea regimului Plahotniuc?”.
Președintele de onoare al PL crede că alegerile anticipate ar putea fi catastrofale pentru Blocul „ACUM”.
„Rezultatele alegerilor din 24 februarie curent arată că, și în cazul alegerilor anticipate, „ACUM” tot cu PD sau cu PSRM va trebui să se așeze la masa negocierilor. Nu-i exclus ca Plahotniuc și „bancherul poporului” Șor, în cazul unor alegeri anticipate, să nu mai aibă nevoie de voturile „ACUM”, dacă alegerile anticipate se vor desfășura concomitent cu alegerile locale. Să nu uităm că PD are aproape 700 de primari, plus o prezență mai mare la vot. Oamenii vor ieși să-și aleagă primarul și consilierii localității lor. Iar când omul a ieșit din casă, e cu mult mai ușor să-l cumperi... Oricum, decizia vă aparține...”, a conchis Ghimpu.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md