Ghimpu compară LUPTA cu corupția cu pescuitul sportiv. „Ai prins pestele, l-ai pupat și i-ai dat DRUMUL. Poftim exemplul Șor”
Candidatul Partidului Liberal (PL) la funcția de președinte, Mihai Ghimpu, nu crede că mesajul său electoral, care promovează deschis Unirea R. Moldova cu România, dezbină și mai mult societatea, așa cum înțeleg unii dintre contracandidații săi sau o parte a populației.
„Societatea noastră a fost dezbinată prima dată la 1812, când ne-a ocupat Rusia ţaristă, apoi la 1940. Şi astăzi sunt consecinţele acestei ocupaţii, plus democraţia. Democraţie înseamnă că societatea tot timpul este divizată, fie pe partide, pe doctrine, pe oameni. Noi urmărim scopul ca această societate să nu mai trăiască în mizerie şi sărăcie, să nu mai fie furată, cum s-a întâmplat până acum”, a declarat Ghimpu într-un interviu pentru Europa Liberă.
În același context, Mihai Ghimpu spune că PL intenționează să câștige viitoarele alegeri parlamentare, iar în calitate de președinte va pregăti Unirea. „Noi urmărim 50% plus un vot la alegerile parlamentare din 2018. Fiindcă Unirea nu o face preşedintele. Preşedintele va pregăti Unirea. Unirea o face Parlamentul. Corupţia la noi a înflorit, pe alocuri, cum mi-a zis un cunoscut, la noi lupta cu corupţia e ca şi pescuitul sportiv, ai prins peştele, l-ai pupat şi i-ai dat drumul înapoi. Poftim exemplul Șor şi alţii”.
Liderul PL este convins că Șor va sta la închisoare, chiar dacă acum stă în arest la domiciliu. „Ancheta se desfăşoară şi eu sper că el va sta după gratii. Important este că are loc ancheta şi „Kroll” lucrează şi ne aduce informaţii cum au fost furaţi banii”.
Revenind la problema Unirii celor două state românești, Mihai Ghimpu a spus că de România nu ne leagă doar faptul suntem români, că avem acelaşi sânge, identitate, limbă, istorie, cultură, tradiţii.
„Sondajele arată că oamenii se orientează, vor să trăiască. Și au înţeles că această viaţă este în România, unde este economie, unde instituţiile statului au experienţa de a conduce un stat. Pe când la noi nici experienţă, abia acum suntem un stat R. Moldova, Basarabia a fost cu Rusia ţaristă, cu România 22 de ani, puţin, şi cu URSS. Şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l rezolvăm prin Unire, este ziua de mâine, libertatea şi siguranţa noastră. Poftim anexarea Crimeei şi războiul din Lugansk şi Donbas, oricând Rusia ne poate ocupa din nou, pe când unindu-ne cu România, noi automat căpătăm calitatea de cetăţean al UE şi umbrela NATO”.
Liberalul a mai explicat de ce PL face parte dintr-o coaliție pestriță, în care sunt și foști deputați comuniști.
„Noi eram deja la guvernare din iulie 2015 şi nu am aderat noi la ei, au aderat ei la programul nostru. Am vorbit că nu voi merge cu ei, dar nu am mers cum s-a votat în 2005 pentru Voronin, invers, au venit ei şi promovează politica pe care a promovat-o partidul. Dacă nu participam noi la această guvernare, se termina şi cu integrarea europeană, şi cu unirea cu România, cu tot, fiindcă se schimba direcţia de la pro-Europa spre pro-Rusia. Şi unindu-ne cu România, aceasta e salvarea. Iată de ce noi am făcut lansarea la Iaşi, ca să audă moldovenii că nu este diferenţă, cum spun unii: „Noi suntem moldoveni, care sunt români duceţi-vă peste Prut”. România a fost formată de către moldoveni”, a mai spus sursa citată.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania