FOTO // Gheorghe Cârciu, ministru secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutideni, vizită în R. Moldova: „Continuăm calea apropierii culturale dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului”
Copiii din R. Moldova au la dispoziție, în această vară, 2 000 de locuri în cadrul programului „Tabarele ARC” al Departamentului pentru Românii de Pretutideni din cadrul Guvernului României.
Subiectul a fost abordat în săptămâna curentă de către Gheorghe Cârciu, ministru secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutideni (DRP), care a întreprins o vizită de două zile în R. Moldova, în discuțiile avute cu ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și secretarul de stat al Guvernului, Adrian Băluțel.
CITIȚI și Autoritățile de la București au dat START înscrierilor pentru „Taberele ARC” 2023. Peste 5 000 de tineri români din afara țării sunt așteptați în șase locații pitorești din România - Oglinzi, Sângeorz-Băi, Sulina, Codrii de Aramă, Căprioara și Săcelu
De asemenea, oficialul român a transmis că cetățenii din R. Moldova sunt așteptați la evenimentele organizate la București cu ocazia sărbătorii Zilei Românilor de Pretutindeni, care vor avea loc în perioada 25 - 28 mai curent.
„Consider că anul acesta a fost făcut un mare pas în privința limbii române, care a fost adoptată ca limbă de stat în Republica Moldova și noi, împreună, urmează să continuăm pe calea apropierii culturale dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat Gheorghe Cârciu, după întrevederea cu oficialii din Guvernul R. Moldova.
De asemenea, în cadrul vizitei efectuate în stânga Prutului, ministrul secretar de stat la DRP s-a întâlnit cu ÎPS Petru Păduraru, Mitropolit al Basarabiei.
„Biserica Ortodoxă Română are un stâlp puternic al credinței noastre strămoșești în persoana ÎPS Petru Păduraru, Mitropolit al Basarabiei. Alături de limba română, tradiția creștină este liantul care ține împreună românii de pe cele două maluri ale Prutului. Am discutat cu clerul ortodox din Republica Moldova despre ce putem face de la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru românii de aici, ca frați întru credință, și i-am asigurat de sprijinul meu total”, a declarat demnitarul DRP.
Reprezentanții DRP au fost primiți joi, 4 mai, și de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care le-a prezentat oaspeților șantierele din zona Cahulului, mai exact de la Biserica Sfântul Dumitru și viitorul sediu al Protopopiatului Cahul, Mănăstirea Sfânta Treime din satul Roșu, biserica parohiei Cucoara, biserica parohiei Gotești și Mănăstirea Eroilor din satul Stoianovca.
Oaspeții au rămas impresionați de proiectele desfășurate în această zonă, apreciind activitatea liturgică, duhovnicească și administrativă a Preasfințitului Părinte Veniamin, evidențiind că, în ciuda greutăților de ordin financiar și misionar cu care se confruntă, a izbutit ca într-un timp relativ scurt să găsească soluții pentru sporirea activității bisericești din zona de Sud a R. Moldova.
„Preasfinția sa a mulțumit tuturor celor care au sprijinit proiectele Eparhiei, subliniind sprijinul de la Guvernul României, Patriarhia Romană si mulți binefăcători. A multimit si autorităților din Republica Moldova pentru conlucrare si înțelegerea corecta a mesajului Episcopiei Basarabiei de Sud”, se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski