GEST // Ce a făcut în satul ei de baștină o tânără din R. Moldova plecată de câțiva ani peste hotare
Plină de recunoștință pentru studiile de calitate din localitatea sa de baștină și pentru tot ce a trăit la Colibași, raionul Cahul, Tatiana Manoli, o tânără arhitectă cu studii superioare peste hotare, a revenit la baștină pentru a da o mână de ajutor.
În vara acestui an, Tatiana și-a dedicat opt zile din scurta sa vacanţă pentru crearea planului arhitectural al sălii polivalente din localitate.
Contribuția sa a a picat la țanc, deoarece primăria din localitate avea demult ideea creării unui spaţiu pentru implicarea localnicilor în diverse activități sportive: fotbal, mini-fotbal/volei, baschet (spațiu interior și exterior), dansuri, fitness etc. Autoritățile au elaborat un proiect în acest sens, suma căruia depășește 88 000 de dolari.
Proiectul ar urma să fie realizat inclusiv cu susținerea băștinașilor plecați la muncă peste hotare, interesați să facă ceva pentru localitatea din care au emigrat.
Planul arhitectural al sălii polivalente realizat de Tatiana Manoli
Pentru o colaborare mai eficientă a localităţii cu băştinaşii plecaţi în întreaga lume, la Colibaşi a fost fondată, în luna mai 2016, Asociația Băștinașilor din Colibași, iar construcția Sălii Polivalente de Sport este una dintre prioritățile pe termen mediu incluse în planul de acțiuni al asociației.
„Acest proiect urmează a fi realizat, în mare parte, în bază de voluntariat şi contribuţii financiare din partea băştinaşilor aflaţi departe de casă. Am realizat chiar şi un filmuleţ pentru informare şi asigurat astfel o mai mare transparenţă vizavi de noul proiect”, spune Cornel Inje, președintele asociației.
Satul Colibași este beneficiar al Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), alături de alte 25 de localități din Republica Moldova. Proiectul este implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova.
Pentru a stimula interesul din partea diasporei, a fost lansat și un program local de revenire temporară. Reprezentanții din diasporă sunt susținuți să revină temporar în localitățile lor de baștină pentru a face transfer de bune practici, a aduce idei, experiențe și abilități noi aflate în țările de destinație.
„Băştinaşii plecaţi sunt o importantă resursă de dezvoltare pentru localitatea noastră. Această oportunitate este cu atât mai valoroasă cu cât bugetul local este unul auster, iar resursele umane calificate sunt aproape lipsă”, susţine Ion Dolganiuc, primarul satului Colibaşi.
Potrivit estimărilor oficiale, peste un sfert din forţa de muncă a R. Moldovei se află acum peste hotare. Până acum, în R. Moldova au fost înființate asociații ale băștinașilor în 25 de localități, unde au fost implementate peste 100 proiecte şi iniţiative la nivel local cu sprijinul diasporei.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania