Germania schimbă legea imigrației pentru a atrage mai mulți lucrători. Cine va putea munci în această țară
Guvernul Germaniei a prezentat miercuri, 29 martie, un proiect de reformă a legii imigraţiei menit să stimuleze venirea în Germania a imigranţilor care să acopere din nevoia considerabilă de forţă de muncă a celei mai mari economii din Uniunea Europeană.
“Prin aceasta, aşezăm bazele unui nou început în politica privind imigraţia”, a scris pe Twitter ministrul german de finanţe Christian Lindner, după ce guvernul condus de Olaf Scholz a aprobat măsurile.
“Oricine poate contribui la succesul economic al ţării ca lucrător calificat este binevenit” în Germania, a promis acelaşi ministru.
Un capitol al reformei constă în noi dispoziţii privind obţinerea vizei şi a permisului de muncă, astfel încât să fie diminuate obstacolele de care se lovesc imigranţii veniţi din afara UE, cu obiectivul de a atrage anual cel puţin 60.000 de lucrători extracomunitari.
Măsurile în acest sens prevăd trei modalităţi de acces în Germania. Prima se referă la deţinerea unei diplome profesionale sau universitare recunoscută în această ţară, împreună cu un contract de muncă, a doua cere o specializare şi o experienţă de minim doi ani într-un anumit sector, iar ultima constă în oferirea unui “card de oportunitate” imigranţilor care nu au un loc de muncă, dar au potenţialul de a-l obţine. Acordarea acestui card se va face pe baza unui sistem pe puncte, care ia în calcul calificarea, experienţa profesională, conexiunea cu Germania şi nivelul de cunoaştere a limbii germane, precum şi vârsta.
Guvernul federal german a validat şi reglementarea în baza căreia Agenţia Federală a Forţei de Muncă va suporta două treimi din salariul tinerilor în perioada cât aceştia urmează un program de instruire sau calificare pentru un loc de muncă.
Executivul condus de Olaf Scholz a decis de asemenea să prelungească facilităţile pentru accesul pe piaţa germană a forţei de muncă în cazul imigranţilor veniţi din statele balcanice care nu sunt membre ale UE, facilităţi care urmau să expire la sfârşitul anului. Germania speră astfel să recruteze cel puţin 50.000 de lucrători pe an din Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia.
Criza de lucrători calificaţi a devenit o povară pentru mediul de afaceri german. În prezent circa două milioane de locuri de muncă sunt vacante în Germania. Din cauza îmbătrânirii populaţiei, economia germană va pierde încă aproximativ şapte milioane de angajaţi până în anul 2035.
Sursa: Reuters. ZiarulRomanesc.de
Editorial // BEM și fata popii
Editorial // Despre porci și țări, și oameni
Editorial // Meteorologul Rogozin