16:04:50 22.01.2025
Stiri

Germania propune statelor membre UE o înăsprire a reacţiei faţă de atacuri hibride ale Rusiei între altele prin extinderea regimului sancţiunilor, limitarea accesului misiunilor diplomatice ruse şi declasificarea unor informaţii

Actualitate 22.01.2025 13:26 Vizualizări243 Autor: Ziarul National
Germania propune statelor membre UE o înăsprire a reacţiei faţă de atacuri hibride ale Rusiei între altele prin extinderea regimului sancţiunilor, limitarea accesului misiunilor diplomatice ruse şi declasificarea unor informaţii

Germania le cere statelor membre ale Uniunii Europene să adopte o poziţie mai dură împotriva ameninţărilor hibride ale Rusiei şi anume printr-o extindere a regimului sancţiunilor europene şi o limitare a accesului misiunilor diplomatice ale Moscovei în UE, propuneri care urmează să fie discutate săptămâna viitoare în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni de Externe, relatează site-ul Politico.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a trimis aceste propuneri elaborate de către ministerul său înaintea unei reuniuni la Bruxelles, săptămâna viitoare, cu omologii săi „cu scopul de a deschide calea unor măsuri coordonate”, anunţă Berlinul, citat de news.ro.

Rusia şi-a intensificat, de la invazia Ucrainei în februarie 2022, o campanie de atacuri hibride - incendieri, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare şi sabotaj - în întreaga Europă.

De exemplu, ministrul german al Apărării Boris Pistorius acuza recent Rusia de ”sabotaj” prin tăierea unor cabluri submarine de comunicaţii şi energetice la marea Baltică.

Ministerul german de Externe vrea să însăprească consecinţele unor astfel de atacuri prin impunerea unor noi sancţiuni ”flotei fantomă” a Rusiei, din care fac parte petroliere şi nave de transport de gaze naturale prin care Moscova câştigă miliarde de dolari prin vânzarea ilegală de combustibili fosili pe furiş, potrivit acestui document pe care Politico scrie că l-a consultat.

Berlinul vrea, de asemenea, o limitare a perioadei de acreditare şi a libertăţii de mişcare a deţinătorilor de paşapoarte ruseşti, potrivit aceleiaşi surse.

În vederea unei preveniri a unor atacuri hibride viitoare, ministerul cere o consolidare a cooperării cu companii private precum furnizori de cablu şi efectuarea unor reste de stres regulate ale infrastructurilor critice, se arată în document.

Germania speră ca UE să implementeze o strategie de comunicare mai „proactivă” prin care să arate că Rusia este de vină în anumite incidente.

Acest lucru presupune o declasificare a unor informaţii clasificate de către serviciile de informaţii.

În trecut, guvernele europene au întâmpinat dificultăţi să atribuie rapid şi definitiv atracuri Moscovei.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md