Germania injectează 37 milioane de euro în economia R. Moldova: Un nou pas către modernizare și stabilitate europeană


Germania va oferi Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 37 milioane de euro, ca parte a unui pachet mai amplu destinat Ucrainei, aprobat recent de Bundestag. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, într-o conferință de presă alături de premierul Dorin Recean. Detalii suplimentare despre domeniile de sprijin vor fi discutate cu autoritățile de la Chișinău.
Dorin Recean a exprimat recunoștința pentru ajutorul acordat de Germania, considerând-o un partener cheie al Republicii Moldova. El a subliniat importanța celor cinci ediții ale Platformei de Parteneriat pentru Moldova, o inițiativă comună a Germaniei, Franței și României, care au fost esențiale pentru stabilizarea și modernizarea țării.
„Nicio țară nu a devenit o poveste de succes fără sprijin inițial solid și parteneriate puternice. Acest ajutor l-am cerut partenerilor noștri - ca să construim drumuri și spitale, școli și locuri de muncă. Tot ce facem este pentru oameni - pentru o viață mai bună aici, acasă. Și știm că doar împreună putem transforma visurile noastre în realitate”, a declarat premierul.
Premierul a menționat că Germania este cel mai mare donator bilateral la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, contribuind cu 25% din finanțare, adică 33 de milioane de euro în 2025 și 40 de milioane în 2023.
De asemenea, Germania sprijină modernizarea sistemului de apă din Cahul, investind circa 8 milioane de euro într-un program mai amplu de peste 54 de milioane de euro, precum și în eficiența energetică și infrastructura socială, inclusiv școala din Doroțcaia și grădinița din Miclești.
În plan economic, Germania este al cincilea partener comercial și al șaptelea investitor ca volum de capital în Republica Moldova, contribuind cu peste 400 de companii care asigură mii de locuri de muncă.
„R. Moldova are un potențial uriaș. Chiar și cu un război la graniță, avem domenii și industrii care pot genera creștere și bunăstare pentru toți”, a adăugat premierul.
Șeful Executivului a adus în discuție și provocările întâmpinate de Moldova, în contextul în care Rusia încearcă să deturneze calea europeană a țării.
Ca răspuns, autoritățile au lansat negocierile de aderare la UE, în martie 2025 fiind adoptat Planul de creștere economică pentru Moldova, susținut de UE cu 1,9 miliarde de euro, din care 520 de milioane sunt granturi. În 2025, Moldova va primi circa 200 de milioane de euro prefinanțare pentru implementarea proiectelor de modernizare.
Un alt sprijin semnificativ este pachetul pentru reziliența energetică, în valoare de 250 de milioane de euro, destinat compensațiilor la energia electrică pentru cetățenii Moldovei.
„Să protejăm ceea ce prețuim cel mai mult - libertatea noastră și viitorul nostru comun în marea familie europeană. Și, mai presus de toate, ceea ce aud de la fiecare om pe care îl întâlnesc în satele și orașele Moldovei - pacea. Pace justă pentru toți!”, a accentuat prim-ministrul Dorin Recean.
Ministrul german Annalena Baerbock a reconfirmat susținerea Germaniei pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a apreciat eforturile Chișinăului în promovarea reformelor și apărarea democrației, în ciuda provocărilor de securitate.
„Astăzi, R. Moldova este puternică și rezilientă, iar planul de agresiune rus nu a avut succes. Moldova se află pe calea sa de reformare și face progrese notabile”, a spus ea.













































































