Generalul care i-a alungat pe ruși din Herson anunță o „problemă foarte mare” pentru armata ucraineană
Trupele ucrainene din prima linie se confruntă cu o penurie a proiectilelor de artilerie și au fost nevoite să își reducă acțiunile militare în unele sectoare ale frontului, a declarat Oleksandr Tarnavskîi, un general de brigadă ucrainean, pentru Reuters.
„Există o problemă cu muniția, mai ales cu cea post-sovietică de 122 milimentri, 152 mm. Iar astăzi aceste probleme există de-a lungul întregii lungimi a frontului”, a declarat acesta într-un interviu acordat Reuters după ce republicanii din Congresul american au refuzat adoptarea unui nou pachet masiv de asistență militară pentru Ucraina iar premierul ungar Viktor Orban a blocat pachetul multianual de ajutor pregătit de Comisia Europeană pentru Kiev.
Tarnavskîi a declarat că deficiențele la capitolul proiectile de artilerie reprezintă o „problemă foarte mare” și că scăderea sprijinului militar occidental are efecte pe câmpul de luptă.
„Volumele [de proiectile] pe care le avem astăzi nu ne sunt de ajuns astăzi, date fiind nevoile noastre. Așa că le redistribuim. Replanificăm sarcini pe care ni le-am trasat și le facem mai mici pentru că trebuie să le putem susține”, a mai afirmat el, fără a intra în detalii.
Agenția Reuters notează că afirmațiile sale subliniază din nou dependența Ucrainei de ajutorul militar occidental pentru a putea lupta de-a lungul unei linii a frontului care se întinde pe o lungime de aproape 1.000 de kilometri.
Generalul ucrainean a spus însă că și trupele rusești se confruntă cu probleme în ceea ce privește muniția, fără a preciza însă natura lor. Tarnavskîi a afirmat de asemenea că trupele ucrainene obosite au trecut în defensivă în unele sectoare ale frontului din sud-estul țării, dar că încă încearcă să atace în altele.
Ofițerul mai a spus că forțele Kievului încă se așteaptă să poată obține victorii, dar că ar fi ajutate de o perioadă de odihnă și de rotație pe linia frontului.
„În unele zone am trecut la defensivă, iar în altele ne continuăm acțiunile ofensive prin manevre, foc și prin înaintare. Și ne pregătim rezervele pentru acțiunile noastre pe scară largă viitoare”, a precizat acesta.
Tarnavskîi, comandantul grupului operațional „Tavria”, a condus contraofensiva care a forțat trupele rusești să abandoneze malul de vest al Niprului și orașul Herson în noiembrie 2022, aceasta fiind de altfel și ultima mare victorie obținută de forțele armate ucrainene pe câmpul de luptă.
El a jucat de asemenea un rol important în ofensiva ucraineană de vara aceasta din regiunea Zaporojie, care însă s-a împotmolit în câmpurile de mine și apărarea multistratificată construită de armata rusă.
Tarnavskîi este în prezent responsabil și de apărarea orașului Avdiivka din estul țării, unde forțele rusești atacă în valuri de câteva luni.
„Intenția lor rămâne aceeași. Singurul lucru diferit este că acțiunile lor se schimbă, tacticile lor se schimbă (...) atacuri sunt efectuate constant”, a precizat el cu privire la eforturile armatei ruse din jurul Avdiivka.
Generalul ucrainean a mai declarat pentru Reuters că situația din acest sector al frontului se schimbă „în fiecare zi și în fiecare noapte”, rușii obținând „un succes parțial în unele zone, cu o adâncime de până la 1,5-2 kilometri”.
„Cred că menținem ferm aceste linii astăzi. În prezent inamicul ne presează cu numerele sale. Lor nu le-a păsat niciodată și nici nu le va păsa de oamenii lor”, a mai spus el.
Avdiivka este văzut de analiștii militari drept un oraș crucial pentru planurile comandamentului militar de la Moscova să reușească să cucerească integral teritoriile așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk, pe care Vladimir Putin le-a proclamat anexate la Rusia în septembrie anul trecut, dar pe care armata rusă nu le controlează în totalitate.
Tarnavskîi afirmă că toate brigăzile ucrainene încearcă să găsească soluții pentru a le acorda un moment de respiro militarilor lor.
„Astăzi avem anumite dificultăți cu personalul pe care îl avem în primele linii ale frontului. Astăzi ei nu sunt atât de proaspeți sau atât de odihniți”, spune el, adăugând că „fiecare comandant ar trebui să aibă la dispoziție o rezervă”.
Generalul a explicat de asemenea că frigul, vizibilitatea redusă și absența acoperirii oferite de frunziș reprezintă provocări pentru ambele părți în condițiile în care iarna s-a instalat pe front.
„Dar avem numeroși ani de experiență în desfășurarea unor operațiuni militare în condiții de iarnă. Logistica și evacuarea și transferarea echipamentelor și personalului sunt cele complicate” de sosirea iernii, a mai explicat Tarnavskîi.
El mizează în schimb pe sosirea avioanelor F-16 promise de Occident în condițiile în care Rusia a recuperat decalajul față de Ucraina în ceea ce privește dronele și pare acum inclusiv să o fi depășit la acest capitol.
„Prezența [avioanelor] F-16 va schimba total lucrurile. Din punctul meu de vedere, ca ofțier de infanterie, un F-16 este ca un Mercedes comparativ cu o Zaporojets (n.r. un vechi model de autoturism de fabricație sovietică). Toată lumea își face speranțe”, a mai spus generalul ucrainean.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”