Generalii moldoveni din spatele FURTULUI din sistemul bancar
Aranjamente// Cu puțin timp înainte de jaful de la Banca de Economii, Banca Socială și „Unibank”, securitatea acestor instituții bancare a fost dată pe mâna a șase generali notorii din R. Moldova
A apărut la sfârșitul anului 2013 și, în mai puțin de un an, a reușit să ajungă compania de pază de mare încredere a aproape jumătate dintre băncile din R. Moldova. În pofida unui microbuz încărcat cu documente de mare valoare, furat de sub nas și incendiat, și a unui sac burdușit cu bani, pierdut din mers, niciuna dintre băncile care au apelat la serviciile „Klassica Force” nu și-a reziliat contractul. Iar instituțiile de stat nu au întreprins măsuri pentru a lipsi de licență firma de pază pentru „erorile” admise.
Lobby în detrimentul statului
Din cele 14 bănci comerciale câte există în R. Moldova, șase sunt cliente fidele ale firmei de pază „Klassica Force”. Informația a fost confirmată pentru Ziarul NAȚIONAL chiar de directorul firmei de pază, fostul șef al Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), Igor Bodorin.
Compania a fost fondată încă în perioada în care Bodorin era în solda statului. Cu toate acestea, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, administrator al „Klassica Force” a fost încă din primele zile numit Igor Bodorin, iar presa a scris că aceasta i-ar aparține lui IlanȘor.
Potrivit unor surse, cu câteva luni înainte de a fi creată noua companie, Bodorin l-ar fi convins pe șeful ÎS „Servicii Pază”, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, întreprindere care asigura până nu demult paza instituțiilor bancare din R. Moldova, să renegocieze contractele de pază cu instituțiile bancare din republică, în vederea includerii unui nou actor, un garant financiar prin care urmau să fie achitate serviciile de pază prestate de întreprinderea de stat. Astfel, „Klassica Force” și-a făcut loc pe piață, iar ulterior a substituit „Servicii Pază”, devenind principala companie de pază a instituțiilor bancare din republică.
Cu chirie la datornicii clienților
Oficial, fondator și asociat unic al „Klassica Force” este un oarecare Vladislav Prodan. Nu am reușit să aflăm cine este această persoană. De asemenea, nu am reușit să găsim niciun număr de telefon, pagină web sau adresa sediului companiei.
„Avem sediul în hotelul „Cosmos”. Suntem o companie serioasă. Avem peste 110 mașini și angajați calificați”, ne-a comunicat Igor Bodorin, pe care l-am găsit la telefonul mobil. Precizăm că acest hotel de asemenea aparține lui IlanȘor.
Hotelul, cumpărat în 2007 de o firmă a lui IlanȘor cu 60 de milioane de lei, echivalentul pe atunci a cinci milioane de dolari, a fost gajat la sfârșitul anului trecut, tocmai în perioada scandalului de la Banca de Economii, Banca Socială și „Unibank”, la „Victoriabank” contra unor credite bancare în valoare totală de 295 de milioane de lei sau 15,5 milioane de dolari.
Creditele au fost luate după ce firma „Ghermivali”, fondatoarea companiei „Infoton-com”, care este proprietara hotelului „Cosmos”, se împrumutase de la „Unibank” cu 123,5 milioane de lei. Aceste credite de la „Unibank” au fost calificate de compania de audit „Kroll” drept credite neperformante și parte a schemei din furtul de un miliard din sistemul bancar moldovenesc.
Coincidențe suspecte
Nu știm dacă banii împrumutați de „Infoton-com” au fost utilizați pentru a stinge datoriile „Ghermivali” de la „Unibank”. Cert este că, în perioada în care prima își lua împrumuturile de la „Victoriabank”, un microbuz ce aparținea firmei de pază „Klassica Force” a ars pe un câmp din republică. În mașină, potrivit procurorilor, se aflau documente importante referitoare la furtul din sistemul bancar, inclusiv dosare ale unor credite neperformante de la cele trei bănci comerciale implicate în schemă.
Pe acest caz a fost pornit un dosar penal. Procurorii care investighează cum a fost posibil ca microbuzul companiei de pază să fie furat în timp ce șoferul coborâse pentru a merge la veceu, iar apoi incendiat, refuză să ofere detalii despre anchetă, precizând doar că se află în faza de urmărire penală.
Documentele arse, șoferul la muncă
Igor Bodorin însă nu vede nicio vină a subalternilor săi în acest incident.
„Nici măcar nu ne-au anunțat ce documente urmează să transportăm. Ne-au spus că e vorba despre niște acte pe care trebuie să le ducem în arhivă la o filială din Hâncești. Ne gândeam că e vorba despre niște hârtii fără mare valoare, de aceea nici nu am trimis o mașină specială. Documentele au fost încărcate într-un microbuz vechi pe care îl utilizăm de obicei pentru lucrări tehnice. Șoferul nu era înarmat”, se justifică directorul firmei de pază.
Bodorin afirmă că, după ce au desfășurat o anchetă internă și l-au testat la poligraf pe șofer, au decis să îl restabilească la muncă, pentru că acesta nu s-ar face vinovat.
„Așteptăm să vedem ce va arăta ancheta procurorilor. Știu că acum caută să găsească dacă am fost urmăriți. Eu însă nu exclud că cei care au furat mașina s-au gândit că acolo sunt bani, dar când au văzut că sunt hârtii i-au dat foc”, spune fostul director al SPPS.
„Klassica Force” aruncă „sacul” în ograda BEM
Întâmplător i se pare și cazul sacului cu bani de la Banca de Economii, căzut din mers din mașina, deja specială, a „Klassica Force”.
„Ați văzut ce hop era acolo și ce spun martorii? Acolo deseori se întâmplă să se deschidă ușile din spate ale mașinilor”, ne convinge Bodorin. După ce îl atenționăm că e vorba despre o mașină specializată, iar firma era obligată să respecte măsurile de securitate, șeful „Klassica Force” a schimbat macazul.
„Doar șoferul din acea mașină era angajatul nostru. Încasatorii erau de la Banca de Economii. Ei au adus sacul, l-au încărcat și au încuiat ușa. Banca a folosit doar mașina noastră pentru transportare. De obicei, noi asigurăm serviciile de transportare a banilor, dar de această dată banca a decis să își trimită încasatorii săi și ei poartă răspundere”, a afirmat Bodorin, precizând că în prezent se efectuează expertiza tehnică a mașinii pentru a fi stabilite cauzele.
Polițiștii Inspectoratului Râșcani, care investighează cazul, nu cred însă că sacul a căzut întâmplător și au pornit o cauză penală pe faptul tentativei de sustragere a unor bunuri în proporții deosebit de mari. Potrivit unor surse, în sac se aflau peste cinci milioane de lei.
Trei bănci cu șase generali
Ziarul NAȚIONAL a încercat să afle poziția conducerii Băncii de Economii vizavi de aceste incidente cu implicarea companiei care le asigură paza și securitatea. Am expediat o solicitare oficială, la care nu am primit deocamdată un răspuns.
Nici președintele Asociației Băncilor din R. Moldova, Nicolae Dorin, nu a vrut să comenteze modul în care este asigurată securitatea activității băncilor din R. Moldova.
Fostul viceministru al Afacerilor Interne, Ghenadie Cosovan, afirmă însă că regretă că astfel de „erori” se întâmplă în niște instituții bancare unde activează, în serviciul de securitate, șase generali. Aceeași sursă ne atrage atenția că toți acești generali au fost angajați la Banca de Economii, Banca Socială și „Unibank” cu puțin timp înaintea furtului din aceste instituții bancare.
Lipsă de profesionalism
Precizăm că este vorba despre fostul director al SPPS, Igor Bodorin, fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc, fostul procuror general Valeriu Balaban, fostul director al SIS Ion Ursu, un fost adjunct al acestuia Ivan Rusu, dar și fostul șef al Serviciului Vamal, Viorel Melnic.
„Și „Klassica Force” a fost creată tot pentru aceste bănci. Acest lucru s-a făcut intenționat pentru a asigura instituțiile bancare cu un serviciu de securitate de încredere care să nu permită scurgeri de informații despre ceea ce se întâmpla acolo. Anterior, băncile erau păzite de „Paza de Stat”. Exista riscul ca aceștia să sesizeze instituțiile competente despre încălcările care se comiteau”, crede Cosovan.
„Aceste cazuri nu țin doar de domeniul securității bancare, ci și de securitatea economică a țării. Această companie de pază și-a demonstrat lipsa de profesionalism. Numai cazul cu sacul căzut reprezintă un motiv suficient pentru a lipsi firma de licență de activitate. Acest rol îi revine unei direcții din cadrul Ministerului de Interne, care însă are insuficienți specialiști pentru a verifica situația”, a declarat Cosovan.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”