General SUA: Rachetele Rusiei lovesc Ucraina trecând prin spațiul aerian românesc. Ridicați avioanele
Generalul Ben Hodges, fost comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, este de părere că țări NATO ar trebui să doboare rachetele lansate de Rusia asupra infrastructurii civile a Ucrainei, comparând situația cu ceea ce se întâmplă acum în Marea Roșie.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a folosit 300 de rachete și 200 de drone în cinci zile.
Vor continua astfel de bombardamente mult timp, este de părere generalul Ben Hodges, întrebându-se care va fi efectul sprijinului occidental asupra Ucrainei.
„Am avut recent un caz în care o rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian polonez și apoi a lovit o țintă în Ucraina. Așadar, de ce Polonia și România nu își ridică avioanele de îndată ce înțeleg că vin rachete – nu știi că acea rachetă nu le va lovi”, a declarat Hodges, pentru „Välisilm", potrivit news.err.ee, citat de newsweek.ro.
Generalul american crede că trebuie luat în calcul angajarea rachetelor de către țările cărora le traversează spațiul.
„Nu vorbim despre forțele NATO care angajează forțele ruse, dar vorbim despre a face exact ceea ce face Marina SUA în Marea Roșie, doborând rachete care sunt îndreptate către nave de marfă. De ce nu facem același lucru, să doborâm rachete care sunt destinate să lovească ținte civile?”, spune Hodges.
„Acum, desigur, unii oameni își vor uda pantalonii la ideea asta, dar pentru mine acesta este exact același lucru pe care îl facem noi doborând rachetele Houthi care sunt lansate împotriva navelor civile.”
Potrivit generalului, o parte din rachete sunt lansate de ruși din zonele ocupate din Ucraina, dar o mare parte sunt lansate de peste Marea Caspică, de aceea consideră că România, Polonia și alte țări est-europene NATO ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a lovi, de a contracara aceste rachete din interiorul propriului spațiu aerian.
În privința controversatului subiect cu avioanele F-16 date Ucrainei, generalul nu crede că acestea vor opera de la baze din România.
„Rușii vor merge după fiecare bază unde ar putea fi F-16. Ucrainenii nu vor vrea să irosească aceste bunuri Cred că vor fi deștepți în ceea ce privește cum și când le vor angaja și în ceea ce fac pentru a le proteja sau pentru a înșela atacurile rusești”, spune Hodges, dar nu crede că o baza aeriană F-16 ar putea fi în România.
„Nu este ceva pe care țările NATO să fie dispuse să-l facă încă, ca forțele ucrainene să decoleze dintr-o bază din interiorul unei țări NATO ca să intre direct în operațiune. Aș fi 100% în favoarea acesteia, dar cred că ar fi o decizie politică grea. Și acum nu văd voință pentru așa ceva, din păcate”.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia