GELOZIA și incapacitatea de a TRĂI clipa
Suntem actorii propriilor vieți. Suntem în rol principal și nimeni nu poate contesta asta. Fiecare dintre noi ne urmăm povestea, respectăm scenariul ori îl modificăm pe alocuri. Nimeni nu ne poate judeca alegerile. Hoinărim prin viață căutând pe cineva cu care să ne împărțim povestea, să întregim scenariul. Dar ce se întâmplă când ne dorim toată atenția doar pentru noi? Gelozia apare, iar egoismul eclipsează orice formă de fericire.
Ce este gelozia?
Răspunsurile pot varia de la o situație la alta, însă esența rămâne aceeași. Unii pot spune că gelozia este o comparație: ne lăsăm dominați de o continuă dorință de a avea ceea ce dețin cei cu care interacționăm. Alții susțin că gelozia este contrarul iubirii: aceasta poate fi confundată cu iubirea, însă, în realitate, este doar un impuls sexual, o dorință de a fi singurul ori singura ce are acces la ceea ce partenera ori partenerul, are de oferit pe plan sexual. Din punct de vedere psihologic, gelozia este o combinație de emoții, de reacții emoționale, combinație ce include frică, furie și anxietate; un sentiment chinuitor și obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că ființa iubită îi este necredincioasă.
Cauzele geloziei
Tot studiile psihologice ne informează care este motivul din spatele geloziei, și anume: istoricul personal. Potrivit acestora, gelozia pare a avea rădăcini în copilărie, atunci când copilul simțea că unul dintre părinți nu îi dăruia suficientă iubire.
Efectele geloziei
Lucru cert este că gelozia este o piedică în calea fericirii: imaginația construiește scenarii incerte, atenția este concentrată pe universul construit având la bază fapte față de care nu avem nicio garanție că s-au întâmplat, ceea ce duce la ignorarea realității și chiar la deformarea acesteia. Însă, gelozia poate atinge proporții mult mai mari, ducând în cele din urmă la stări de anxietate și chiar depresie. Pe de altă parte, aceasta se poate manifesta și pe cale agresivă, fiind doar o chestiune de timp până la apariția violenței verbale ori fizice.
Gelozia la femei
Femeile par a fi dispuse să afirme că sunt geloase, reacționând prin depresie de cele mai multe ori. La femei, gelozia pare a avea rădăcini într-o mentalitate superficială, acestea gândind că bărbații sunt predispuși la a înșela, tocmai din dorința de a-și arăta masculinitatea. Cu toate acestea, în momentul în care se declanșează gelozia, femeile tind să se auto-învinovățească ori, în caz contrar, să-și manifeste autoritatea.
Gelozia la bărbați
Spre deosebire de femei, bărbații nu prea au tăria de a recunoaște că sunt geloși. Cu toate acestea, gelozia în cazul lor este mai explozivă, manifestându-se, în unele cazuri, pe cale violentă. Dacă femeia are tendința de a se auto-învinovăți, bărbatul nu are nici cel mai neînsemnat gând în această privință, toată vină fiind aruncată asupra partenerei.
Ce e de făcut?
Comunicarea pare a fi cheia. Conștientizează-ți problema, iar tot ce îți mai rămâne de făcut este să vorbești, să vorbești, să vorbești… Discută motivele ce te fac să privești cu incertitudine relația cu partenerul ori dorința de a avea ceea ce alții posedă. Încearcă să-ți analizezi simțămintele obiectiv și descoperă motivele din spatele acestora.
Trăiește clipa și trăiește frumos!
VIDEO // În mai multe raioane din nordul R. Moldova ninge și astăzi: Camioanele circulă cu dificultate pe un drum din Râșcani
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”