Gazul rusesc oferit „GRATIS” Transnistriei, mai SCUMP decât cel comercializat pe piața europeană. Prețul perceput de „Gazprom”, în baza contractului semnat în 2021, este de 1 230 de dolari pentru mia de metri cubi
Prețul gazului livrat de „Gazprom” în R. Moldova, în ianuarie, va fi de 1 230 de dolari, cu circa 450 de dolari mai mult decât gazele comercializate pe piața spot. Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că acest preț de 1 230 de dolari a fost stabilit în baza contractului semnat în 2021. Tot volumul de gaz furnizat de „Gazprom” în luna ianuarie va fi livrat în stânga Nistrului.
În ianuarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de „Gazprom” va fi de aproximativ 1 230 de dolari/mia de metri cubi. Conform formulei de determinare a prețului de achiziție, valoarea finală a acestuia va fi stabilită după 10 ianuarie. Întregul volum de gaz de la furnizorul rus este livrat SRL „Tiraspoltransgaz”, inclusiv pentru producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului”, a precizat Vadim Ceban.
Economistul Stas Madan susține că anul 2023 începe cu o surpriză pe piața gazelor naturale - gazul de la „Gazprom” e mai scump decât gazul achiziționat de pe piață de către „Energocom”.
„În ianuarie, prețul mediu de achiziție, în baza contractului cu „Gazprom”, constituie 1 230 de dolari pentru o mie de metri cubi. Conform aranjamentelor de la începutul lunii decembrie, întregul volum de gaz venit de la „Gazprom” va merge către malul stâng al Nistrului (inclusiv din acest gaz malul drept primește energie electrică mai ieftină de la Cuciurgan). În același timp, malul drept este asigurat cu gaze prin intermediul achizițiilor de pe piață efectuate de către compania de stat „Energocom”. În această perioadă, prețurile gazului natural la bursă au ajuns la 800 – 850 de dolari pe mia de metri cubi, adică mult mai ieftin decât gazul livrat de „Gazprom”, chiar dacă adăugăm și cheltuielile de transport și depozitare. Sper că în această perioadă „Energocom” va cumpăra la greu gaz de pe piață”, a menționat Madan.
Sursa citată subliniază că s-a procedat corect atunci când s-a decis secretizarea informațiilor despre achizițiile efectuate de „Energocom” și volumul stocurilor existente. „Prietenii din est nu trebuie să aibă informațiile la zi despre cum la un moment dat să mai dea drumul la vreun șantaj. Deci, luna ianuarie e foarte reușită pentru noi. Sau semne bune anul are. Totodată, sper că în acest an „Energocom” va reuși să găsească în cele din urmă și contracte de achiziție a gazelor naturale pe termene lungi. Este evident că nu este sustenabil să stăm la mâna pieței, care rămâne imprevizibil și volatilă”, a conchis Stas Madan.
De menționat că livrarea gazului în Transnistria se face în baza contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, care a fost semnat în toamna anului 2021. Autoritățile de la Chișinău susțin că R. Moldova nu va plăti pentru gazul livrat în stânga Nistrului.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”
VIDEO // În mai multe raioane din nordul R. Moldova ninge și astăzi: Camioanele circulă cu dificultate pe un drum din Râșcani