14:49:02 22.01.2025
Stiri

Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie prin intermediul unei firme cipriote: Cantitatea oferită nu va permite producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului

Actualitate 22.01.2025 11:50 Vizualizări590 Autor: Ziarul National
Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie prin intermediul unei firme cipriote: Cantitatea oferită nu va permite producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului Euromaidan Press

ACTUALIZARE // Autoritățile R. Moldova nu au fost informate despre noi soluții de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ce publicația „Kommersant”, loială Kremlinului, a scris astăzi că Federația Rusă ar putea relua livrările de gaze către Transnistria prin conducta alternativă „Turkish Stream” și prin intermediul companiei „Ozbor Enterprises” din Cipru.

„Pentru autoritățile de la Chișinău este evident că Rusia se află în spatele oricărei soluții speculative propuse de Tiraspol sau promovate de presa federală de la Moscova. Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în Republica Moldova. În fiecare zi, Federația Rusă, regimul ei de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu tot felul de informații și scenarii despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente. Soluția e simplă și poate fi aplicată chiar azi - Gazprom să livreze gazele naturale către Moldovagaz, conform contractului. Rusia creează, prin Gazprom, soluții artificiale și inventează probleme care nu există. În acest timp, oamenii din regiune nu au căldură, iar deconectările în evantai continuă”, a comentat Daniel Vodă.

Aceeași sursă a precizat că Guvernul a solicitat oficial, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei Rusiei la Chișinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană.

„Un răspuns nu a fost oferit până în acest moment. Odată primite răspunsurile, vom verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cea internațională”, a punctat Vodă.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au propus anterior ca „Moldovagaz” să achiziționeze gaze naturale de pe bursa din Republica Moldova și să-l livreze în regiunea transnistreană.

„Acest lucru este posibil imediat, dacă întreprinderea Tiraspoltransgaz plătește pentru acest gaz. Din prima zi a șantajului energetic rusesc, Chișinăul continuă să propună și să ofere ajutor și rămâne deschis pentru asigurarea livrărilor legale. Rusia, însă, ține ostatici oamenii din stânga Nistrului în frig și întuneric, provoacă o criză umanitară în regiune pentru a destabiliza Republica Moldova”, a mai arătat Daniel Vodă.









Federația Rusă ar putea relua livrările de gaze către Transnistria, regiune pe care a lăsat-o în frig și beznă de la 1 ianuarie curent, prin intermediul companiei „Ozbor Enterprises” din Cipru.

Ziarul „Kommersant”, apropiat Kremlinului, scrie că gazele ar putea ajunge de la 1 februarie curent prin conducta alternativă „Turkish Stream”, după ce ucrainenii nu au mai permis tranzitul de gaze rusești pe teritoriul lor.

Potrivit sursei citate, „Ozbor Enterprises” a rezervat capacitatea de 3,1 milioane de metri cubi de gaze pe zi până la punctul de intrare „Strandja-2”, situat la granița dintre Turcia și Bulgaria.

După liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și „Kommersant” vorbește despre „ajutor umanitar” din partea Rusiei pentru Transnistria, estimat la 160 de milioane de dolari.

Menționăm că această cantitate de gaze - 3,1 milioane de metri cubi pe zi - nu va permite, potrivit experților, producerea de energie electrică la Centrala MGRES pentru malul drept al Nistrului. Până la sistarea livrărilor de gaze, „Gazprom” trimitea în Transnistria câte 6,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată acest plan al rușilor, dar Ministerul Energiei de la Chișinău a anunțat marți că „Gazprom” nu a făcut luni, 20 ianuarie, rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic, pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, în conformitate cu prevederile contractului încheiat cu „Moldovagaz”, valabil până în septembrie 2026.

Guvernul de la Chișinău i-a propus Tiraspolului, după sistarea de către „Gazprom” a livrării gazului natural, în pofida unui contract valabil pe care și l-a asumat, ca „Moldovagaz” să achiziționeze pe bursa din Republica Moldova gazul natural și să-l livreze în regiunea transnistreană.

Totuși, pretinsele autorități transnistrene pretind ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe.

„Tiraspolul ne-a comunicat că acceptă ca livrările de gaz să fie operate de Moldovagaz către Tiraspoltransgaz, în baza prevederilor legale ale Republicii Moldova. Totodată, Tiraspolul a solicitat ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe. Tiraspoltransgaz urmează să achite Moldovagaz doar tranzitul pe teritoriul republicii noastre. Instituțiile de resort ale Republicii Moldova analizează această solicitare, entitățile și conformitatea procedurii cu rigorile legale naționale și internaționale”, este răspunsul Guvernului de la Chișinău pentru administrația separatistă de la Tiraspol.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md