DOC // GAZE și ȚIȚEI în sudul R. Moldova: Guvernul reziliază contractul cu firmele care exploatau resursele cu încălcări. „Unii se vor revolta, dar suntem pregătiți să facem față”
Compania de explorare și exploatare a resurselor „Redeco” L.T.D. nu va mai avea voie să extragă gaze și țiței din sudul R. Moldova, drept cesionat companiei „Valiexchimp” S.R.L. în anul 2007.
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o decizie cu privire la încetarea dreptului de folosință a zăcămintelor de hidrocarburi transmis în anul 1995 în baza Acordului de concesiune între Guvernul Republicii Moldova și compania „Redeco”.
Autoritățile susțin că perioada de 20 de ani pentru care a fost încheiat Acordul de concesiune a expirat încă în anul 2017, iar „Valiexchimp” a continuat procesul exploatării zăcământului de țiței „Văleni” și gaz natural „Victorovca” fără a se conforma cerințelor și normelor legale. Totodată, „Valiexchimp” nu și-a onorat obligațiunile asumate, neachitând plațile de arendă a subsolului în volum deplin și acumulând datorii de aproximativ 62,5 milioane de lei față de bugetul de stat.
De asemenea, concesionarul a avut o gestionare defectuoasă a activații economice a întreprinderii, fapt care a condus la intrarea în procedură de insolvabilitate a S.R.L. „Valiexchimp”, iar o comisie de anchetă instituită de autorități a constatat faptul că zăcămintele de hidrocarburi (petrol și gaze naturale) au fost exploatate, pe parcursul anilor 1995 – 2022, cu „o multitudine de abateri legale, prejudiciind statul și mediul înconjurător”.
„Unii se vor revolta, dar suntem pregătiți juridic să facem față”, a declarat astăzi, la ședința Guvernului, directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari.
În ședința de astăzi, Guvernul a constituit o Comisie care va realiza transmiterea unilaterale a bunurilor și drepturilor patrimoniale ce decurg din Acordul de concesiune respectiv.
De asemenea, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege care îi acordă Guvernului dreptul de a decide transmiterea în folosință a zăcămintelor de gaze naturale „Victorovca” din raionul Cantemir și zăcământul de petrol/ țiței „Văleni” din raionul Cahul în vederea cercetării și exploatării resurselor de țiței și gaze naturale entității care asigură exercitarea monopolului statului în domeniul cercetării geologice.
Amintim că, pe 6 iulie 1995, între Guvernul Republicii Moldova și Compania de explorare și exploatare a resurselor „Redeco” LTD S.U.A. a fost încheiat Acordul de concesiune în vederea cercetării și exploatării resurselor de țiței și gaze pe teritoriul Republicii Moldova, document aprobat prin Hotărâre de Guvern în luna septembrie din același an. Prima extragere de producție, raportată de compania „Redeco” la Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, a avut loc în anul 1997. În octombrie 2007, Guvernul comunist a acceptat transmiterea în cesiune de către Compania „Redeco” către „Valiexchimp” a tuturor drepturilor și obligațiunilor ce decurg din Acordul de concesiune, cu excepția drepturilor de prospecțiune și explorare a resurselor de țiței și gaze naturale.
Un raport din anul 2021 al Serviciului Fiscal de Stat arăta că, în perioada anilor 2010 – 2020, valoarea totală a costului țițeiului extras „a constituit 160 271 634,17 lei pentru 89 694 357 kg și valoarea totală a costului gazului natural extras a constituit 4 037 840,85 lei pentru 919 934,00 m3”, agentul economic „Valiexchimp” având extrageri și vânzări anual, fără a-și onora obligațiile față de stat.
Autoritățile amintesc că primele cercetări geologice în zona de sud a Republicii Moldova au fost efectuate în anii 1947 – 1955 și au urmat în anii 1958 – 1971, fiind descoperite zăcămintele de țiței „Văleni” și gaz natural „Victorovca”.
„Zăcământul de țiței „Văleni” a fost cercetat în anul 1957 – 1959, fiind constatate rezerve de categoria C1 volum de 901 mii de tone din acestea exploatabile 272 de mii de tone (aprobate de către Comisie de stat pentru rezerve de substanțe minerale utile proces-verbal nr. 3004 din 09.04.1960). Zăcământul de gaze naturale „Victorovca” a fost cercetat între anii 1963 – 1966, fiind constatate rezerve în volum de 345,9 milioane de metri cubi. Zăcământul de gaze naturale „Victorovca” nu a fost aprobat de către Comisia de stat pentru rezerve de substanțe minerale utile din motivul cercetării insuficiente”, se arată în nota informativă a deciziei aprobate astăzi de Guvern.
Radu Ghilaș, regizor, actor: Piesa „Eu am vorbit cu Putin” este „o exorcizare a fricilor legate de război și de figura lui Vladimir Putin”
Scenariul din R. Moldova, APLICAT și în România? Un agent al Rusiei plănuia un ATENTAT lângă București. El făcea parte dintr-o rețea care opera și în Polonia și Cehia
Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă și pentru anul 2025: MAIA a inițiat procesul