14:44:59 01.02.2025
Stiri

Măsuri fără PRECEDENT pentru susținerea agricultorilor: Fondul de SUBVENȚIONARE va fi majorat până la 1,75 de MILIARDE de lei, iar de suport vor beneficia și producătorii medii și mici. Guvernul va compensa 30% din valoarea accizei la motorină

Actualitate 30.03.2022 18:05 Vizualizări2595 Autor: Ziarul National
Măsuri fără PRECEDENT pentru susținerea agricultorilor: Fondul de SUBVENȚIONARE va fi majorat până la 1,75 de MILIARDE de lei, iar de suport vor beneficia și producătorii medii și mici. Guvernul va compensa 30% din valoarea accizei la motorină

Fondul de subvenționare în agricultură va fi majorat în anul curent până la 1,75 de miliarde lei, comparativ cu 1,1 miliarde de lei în 2021, a anunțat astăzi prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă după ședința Cabinetului de miniștri.

„Guvernul continuă să identifice soluții urgente pentru problemele provocate de războiul din Ucraina și crizele internaționale. Situația nu e deloc ușoară. Acest război absurd și inutil afectează milioane de ucraineni și provoacă înrăutățirea situației economice în toată regiunea. R. Moldova este afectată în mod special datorită importanței Ucrainei pentru rutele de import/export, datorită scăderii încrederii din parte investitorilor și costurilor crescute la o gamă largă de produse”, a declarat astăzi prim-ministra Natalia Gavrilița.

Premierul a subliniat că autoritățile acționează pe baza a cinci piloni anticriză. În primul rând, e vorba despre creșterea veniturilor populației, asigurarea siguranței alimentare, asigurarea securității și eficienței energetice, sporirea competitivității întreprinderilor și asigurarea concurenței sănătoase, dar și asigurarea ordinii publice și securității cetățenilor.

Una dintre cele mai importante probleme, în opinia Nataliei Gavrilița, este asigurarea securității alimentare și creșterea competitivității producătorilor locali, în speță a celor din domeniul agricol.

„Acest an, într-adevăr, este complicat cauza creșterii prețurilor la carburanți, întreruperea căilor de export/import prin Ucraina, creșterea fără precedent a prețurilor la o întreagă gamă de produse necesare pentru înființarea plantațiilor agricole – de la echipamente, piese și utilaje, la fertilizanți și material semincer. Cum soluționăm aceste probleme, în special acum, primăvara, când e foarte important să se lucreze terenurile? În primul rând, dăm mai mulți bani pentru subvențiile agricole. Dacă în 2021 fondul de subvenții era de 1,1 miliarde de lei, în 2022 acest fond a fost majorat la 1,5 miliarde de lei. În procesul de rectificare a bugetului, vom crește acest fond la 1,75 de miliarde de lei. Aceste resurse adiționale vor merge în special pentru a finanța măsuri de susținere în contextul crizei”, a precizat sursa citată.

Aceste subvenții, care tradițional ajungeau doar la producătorii mari, vor fi redistribuite altfel.

„Vom schimba logica în oferirea acestor ajutoare din partea statului. Dacă anterior banii ajungeau, în mare parte, la producătorii mari, din acest an vor fi patru categorii distincte de beneficiari – producători mari, medii, mici și micro-producătorii. Pentru noi toți agricultorii sunt importanți, iar de susținere au nevoie nu doar agricultorii cu mii de hectare, dar și micii producători cu afaceri de familie, care la fel întâmpină greutăți în contextul creșterii de prețuri. De asemenea, am extins aria de aplicare la aceste subvenții”.

Prim-ministra a anunțat și alte măsuri așteptate de agricultorii din R. Moldova.

„Vom compensa 30% din valoare accizei la motorină utilizată în agricultură. Vom asigura agricultorii cu mijloace circulante de care au nevoie acum pentru a procura imputuri. Va putea fi compensată până la 200 000 de lei rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante și, suplimentar, până la 150 000 de lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiționale. Vom majora plafonul subvenției până la 1,5 milioane de lei pentru construcția instalațiilor de producere a energiei regenerabile.

Vom subvenționa, în premieră, înființarea plantațiilor multianuale cu soiuri înscrise doar în cataloagele UE ale soiurilor de plante agricole, fără ca să fie necesară adoptarea lor în catalogul național. Vom subvenționa, de asemenea, practicile de eficiență energetică prin compensarea a 50% din costul semințelor leguminoase de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2 000 de lei per hectar.

Vom subvenționa instituțiile de învățământ și de cercetare și inovare în domeniul agricol și asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații. Aceste măsuri sunt introduse, de asemenea, în premieră. Vom încuraja investițiile făcute de tineri, femei și migranți reveniți acasă, prin majorarea cuantumului subvenției până la 20% pentru investiții în domeniul zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe terenuri protejate și înființarea plantațiilor multianuale”, a punctat Gavrilița.

Toate aceste măsuri vor fi aprobate la ședința Guvernului de săptămâna viitoare: „Vin cu aceste informații pentru ca agricultorii să aibă o predictibilitate, deși au fost implicați în procesul de consultare. Apelul meu către agricultori e să nu lase mâinile în jos. Guvernul crește ajutorul și subvențiile, suntem în permanent în dialog cu partenerii de dezvoltare astfel ca să intensificăm proiectele de business agricol în R. Moldova. Căutăm căi de a deschide piețe noi. Suntem în discuții cu partenerii europeni referitor la eliminarea cotelor de export. Avem o deschidere mare pentru noi căi de comerț, fără taxe adiționale. Dar toate aceste măsuri sunt elemente adiționale succesului. Principalul element al succesului în acest an agricol este voința și determinarea oamenilor pământului să muncească și să depășească obstacolele care le stau în față”.

Premierul a mai spus că ne așteaptă un an foarte greu, deoarece prețurile la produsele agroalimentare vor crește.

„Războiul din Ucraina și criza globală post-COVID generează îngrijorări majore privind securitatea alimentară. Toți experții în domeniu spun că anul acesta prețurile la produsele agroalimentare vor fi mari. E o veste proastă pentru majoritatea cetățenilor, dar pentru agricultori, pentru cei care ne hrănesc pe toți, e o motivație suplimentară să investească și să folosească la maximum acest an agricol. Chiar dacă investițiile din primăvară vi se par enorme, fără precedent, roada din acest sezon vă va răsplăti tot efortul pe care îl depuneți. Săptămâna viitoare voi merge la Berlin cu câțiva colegi, unde voi discuta instrumentele disponibile pentru susținerea republicii pe timp de criză. Vom continua să depunem eforturile să fim alături de oameni și de antreprenori”, a conchis Gavrilița.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md