Gavrilița dă asigurări că NEGOCIERILE cu Rusia în privința livrării gazelor se poartă doar pe dimensiunea economică, dar Kulminski se va întâlni la Moscova doar cu reprezentanții Administrației lui Putin. Este sau nu R. Moldova ȘANTAJATĂ de Rusia
Premierul Natalia Gavrilița dă asigurări că negocierile cu Rusia în privința livrării gazelor naturale se poartă doar pe dimensiunea economică și nu poate fi vorba de concesii politice. În același timp, negocierile pentru semnarea unui nou contract vor fi purtate joi la Moscova de către vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, cu reprezentanții Administrației prezidențiale a lui Vladimir Putin, nu cu oficialii de la „Gazprom”.
Premierul Gavrilița a menționat că nu poate fi vorba de unele cedări de ordin politic pentru ca Rusia să ofere Republicii Moldova un preț mai bun la gaze.
„Vreau să vă asigur că Guvernul negociază în interesul public și în beneficiul cetățenilor. Deocamdată nu pot da toate detaliile, pentru că suntem în plin proces de negocieri și avem o anumită strategie de negociere. Noi vom continua să discutăm pe dimensiunea economică”, a declarat astăzi oficialul de la Chișinău.
Totodată, Natalia Gavrilița a precizat că vicepremierul Vladislav Kulminski va merge joi la Moscova, pentru a continua negocierile cu partea rusă. „Vicepremierul Kulminski se va întâlni cu reprezentanții Administrației prezidențiale”, a spus prim-ministrul.
Întrebată dacă vicepremierul va discuta cu reprezentanții „Gazprom”, în contextul în care negocierile se poartă doar pe „dimensiunea economică”, Natalia Gavrilița a punctat: „Domnul Kulminski se va întâlni cu reprezentanții Administrației prezidențiale”.
Sursa citată a explicat de ce anume Kulminski a plecat la Moscova și nu alt membru al Guvernului, care are tangențe cu administrarea treburilor economice ale statului.
„În Guvern suntem o echipă și lucrăm într-o echipă. În această echipă, cu toții depunem eforturi pentru a reprezenta interesele cetățenilor. Vicepremierul Andrei Spînu e în Polonia, vicepremierul Nicu Popescu are programate călătorii în câteva state pentru a discuta problema gazelor. Astfel, a fost luată decizia ca Guvernul R. Moldova să fie reprezentat la Moscova de Vladislav Kulminski”.
Natalia Gavrilița s-a arătat încrezătoare că R. Moldova va avea un contract de livrare a gazelor fie cu „Gazprom”, fie cu alți furnizori, în cele mai bune condiții pentru R. Moldova. Aceasta s-a ferit să spună dacă Rusia recurge la șantaj în raport cu R. Moldova și din ce surse va fi alimentată partea stângă a Nistrului, dacă nu se ajunge la un acord cu „Gazprom”.
Natalia Gavrilița: Astăzi voi avea o discuție la telefon cu Vadim Krasnoselski. Sunt interesată să aflu care este nivelul de pregătire pentru perioada de iarnă a malului stâng, care sunt riscurile pentru cetățeni. Vom discuta mai multe scenarii.
Reporter: Poate fi pe partea stângă a Nistrului un furnizor și partea dreaptă alt furnizor?
Nu pot, deocamdată, să vă ofer detalii la acest subiect.
- De undeva lua Transnistria gaz, dacă R. Moldova nu va avea contract cu „Gazprom” la 1 noiembrie?
Gazele în regiunea transnistreană ajung prin punctul de trecere Grebeniki… De aceea, soluția optimă e să avem un contract rezonabil cu „Gazprom” pe termen lung și să asigurăm gaze pentru toți cetățenii. Dacă nu, discutăm soluțiile alternative. Problema livrării gazelor e o problemă complexă.
– „Gazprom” șantajează Chișinăul?
În relațiile dintre state eu nu cred că au loc asemenea… calificări.
- Ce vrea „Gazprom” de la R. Moldova, un preț mai mare pentru gaze, datoriile istorice?
Nu divulgăm aspecte ale negocierilor, care pot dăuna procesului de negocieri.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni