11:48:17 23.12.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată la Chișinău: „Holocaustul a arătat în ce monstru se poate transforma statul totalitar condus de ură”

Actualitate 27.01.2022 16:59 Vizualizări2846 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată la Chișinău: „Holocaustul a arătat în ce monstru se poate transforma statul totalitar condus de ură”

Astăzi, 27 ianuarie, marcăm cea de-a 77-a aniversare de la elibererea lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau și comemorăm milioanele de femei, bărbați și copii evrei, precum și alte naționalități ucise în timpul Holocaustului.

Zeci de oameni au venit astăzi cu flori la Memorialul „Victimelor fascismului” din Chișinău, unde a fost organizat un miting requiem.



„Răul cel mare nu începe de la glonț sau pumn”

„Holocaustul a arătat în ce monstru se poate transforma statul totalitar condus de ură. Pentru a evita repetarea unor astfel de crime, luptăm în fiecare zi pentru democrație, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, pentru transparența și responsabilitatea instituțiilor statului, pentru pace. Istoria e predată și învățată cu hărți, iar hărțile din păcate reprezintă doar teritorii și nu oameni. Dacă hărțile ar arăta oameni, atunci am înțelege că nimeni niciodată nu a câștigat vreun război. Nicio ideologie nu justifică lacrimile unei mame care își deplânge copilul”, a declarat la eveniment premierul Natalia Gavrilița.

Participanții la miting au putut urmări și o secvență teatralizată care a evocat drama evreilor exterminați de regimul nazist.





Prezentă la miting, președinta Maia Sandu a remarcat în discursul său că Holocaustul „nu înseamnă doar Buchenwald, Auschwitz, Babiy Yar sau Treblinka”, dar a lăsat o „urmă sângerândă” și în istoria poporului nostru.

„Holocaustul înseamnă și cei peste 100 de mii de evrei basarabeni și români, peste 150 de mii de evrei ucraineni și peste 11 mii de romi, care au murit sau au dispărut fără urmă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în lagărele de concentrare din Transnistria. Înseamnă și peste 11 mii de evrei ținuți în ghetoul din Chișinău. Și împușcarea cu sânge rece, în doar câteva luni ale anului 1941, a mii de evrei care până atunci locuiau pașnic, alături de moldoveni, în Edineț, Călărași, Lipcani sau Florești. Fără judecată, fără drept la apărare. Bătrâni, copii, oameni simpli de meserii la fel de simple, neînregimentate ideologic, cum ar fi croitori, negustori, covrigari sau farmaciști”, a amintit șefa statului.

Maia Sandu a adăugat că „răul cel mare nu începe de la glonț sau pumn”: „Răul cel mare începe de la cuvântul care naște și permite declanșarea urii. Iar ura face posibilă apăsarea degetului pe trăgaci. Și e cu atât mai important acum, în epoca războaielor hibride, a avalanșei de dezinformare, știri false și minciuni, să depistăm și să condamnăm tranșant orice discurs de ură, discriminare, violență sau șantaj asupra oamenilor, indiferent de etnie, origine, religie sau viziuni politice. (...) Avem responsabilitatea nu doar de a păstra memoria, dar și de a acționa, fără teamă și cu hotărâre, în fața manifestărilor extremiste, menite să pună în pericol eforturile noastre de promovare a păcii și bunei înțelegeri. Este nevoie să construim și să păstrăm relații de prietenie, toleranță și acceptare interetnică, relații bazate pe încredere și respect reciproc. Nu putem schimba trecutul, dar putem să ne asigurăm că generațiile viitoare nu se vor confrunta, și ele, cu astfel de urgii”.



„Oameni, vă iubesc! Fiți vigilenți!”

Din cauza situației pandemice, evreii din R. Moldova, supraviețuitori ai acelor timpuri oribile, nu au putut participa la evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului.

„În pofida acestui fapt, cu inima și cu sufletul suntem alături de dumneavoastră. În fiecare an, la 27 ianuarie, marcăm Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, aducând un omagiu memoriei a 6 milioane de oameni, care au fost exterminați doar pentru faptul că erau evrei. Acești oameni nu au meritat felul în care au fost tratați de naziștii de diferite naționalități. Noi am fost eliberați de Armata Roșie, ultimul ghetou din Râbnița fiind desființat pe 30 martie 1944. Astfel, în Transnistria au rămas în viață puțin peste 30 de mii de evrei. Noi toți am trăit împărtășind un singur gând - că trăim nu doar pentru noi înșine, ci și pentru acele mame, tineri, fete care nu au supraviețuit Holocaustului. Permiteți-mi să mă adresez dumneavoastră cu cuvintele lui Julius Fucik care a spus: Oameni, vă iubesc! Fiți vigilenți! Oameni, fiți vigilenți pentru că cineva încearcă să rescrie istoria, să povestească precum că evreii s-ar fi ucis singuri. Fiți vigilenți și nu permiteți să revenim la acele vremuri din perioada Holocaustului", a transmis, printr-un mesaj video, Iosif Belous, președintele Asociației Evreilor din Moldova - Foști Deținuți ai Nazismului.

Menționăm că, pe 27 ianuarie 1945, Armata Roșie elibera complexul de lagăre Auschwitz-Birkenau din Polonia, locul unde liderii Germaniei naziste au dispus uciderea a peste 1,1 milioane de oameni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, majoritatea evrei.

Șase milioane de evrei uciși de naziști

Auschwitz este numele german al orașului din apropiere, Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei. Lagărul Auschwitz a funcționat începând cu 1940, iar doi ani mai târziu au fost construite încă două lagăre, Birkenau și Monowitz. Cele trei lagăre din complexul Auschwitz-Birkenau au fost operate de trupele SS conduse de Heinrich Himmler.

Numărul exact de victime nu este cunoscut, dar este estimat între 1,1 și 1,6 milioane de oameni. La Auschwitz și-a efectuat experimentele pe oameni și medicul Josef Mengele.

Odată cu avansarea armatei ruse, trupele germane au abandonat complexul Auschwitz-Birkenau în ianuarie 1945, cu mii de oameni înăuntru.

În 1947, complexul a fost transformat în muzeu de autoritățile poloneze. În 1979, UNESCO a declarat lagărele de la Auschwitz ca parte a moștenirii culturale universale a omenirii.

Potrivit Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite (USHMM), „Holocaustul a fost uciderea a șase milioane de evrei și a altor milioane de alte etnii de către naziști și colaboratorii lor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Lina Oglindă, stagiară













Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md