GALERIE FOTO // Vizitatorii Festivalului Tradițiilor Românești au țesut, brodat sau sculptat și au ascultat istoria costumelor și meșteșugurilor din toate provinciile istorice românești: Concert grandios astăzi, la închiderea festivalului: Direcția 5
Mii de persoane au vizitat, vineri și sâmbătă, Festivalul Tradițiilor Românești, desfășurat în aceste zile la Grădina Botanică din Chișinău de către Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.
Vizitatorii au mers pe la standurile meșterilor populari din toate zonele României și din R. Moldova, iar doritorii au pus fie mâna pe război și au țesut, fie pe ac pentru a broda, pe daltă pentru a sculpta sau au ascultat istoria costumelor populare din fiecare colț al României.
De exemplu, Rareș, un puștan venit sâmbătă cu întreaga familie la Festivalul Tradițiilor Românești, care continuă și astăzi la Grădina Botanică, și-a sculptat numele în lemn sub îndrumarea grijulie a sculptorului Mihai Bledea din Vadu Izei, Maramureș.
Doamna Ileana Andreica, tot din Maramureș, a povestit răbdătoare, pe rând, puhoaielor de oameni toate secretele țesutului, așa cum le-a deprins de mică, inclusiv o tehnică folosită pentru a țese lucruri mai deosebite.
CITIȚI și VIDEO // Festivalul Tradițiilor Românești și-a deschis larg porțile la Grădina Botanică din Chișinău. Adrian Dupu: „Ne vom bucura de toate lucrurile care ne UNESC”. Intrarea la festival este GRATUITĂ
Daliana Crișan le-a vorbit cu duioșie vizitatorilor despre costumele din Banat, care sunt speciale și diferă – cele ale locuitorilor de la munte sunt brodate cu motive florale, iar costumele celor din câmpie au pe ele motive geometrice, fiecare semn având o semnificație aparte. Totodată, dacă la costumele femeilor de la munte din Banat „cotrința” (catrința - n.r.) din față seamănă cu cea din spate, cea femeilor de la câmpie e mai deosebită la spate - cu fire lăsate slobode. Exact așa cum poartă Daliana Crișan, când ne explică specificul îmbrăcămintei populare din Banat.
„Acesta este un costum de scenă, pentru că eu și soțul suntem dansatori profesioniști. Costumele sunt confecționate manual, destul de greu. O familie din Banat făcea aproximativ trei costume de acest gen într-o viață, pentru ocazii speciale”, ne-a spus Daliana Crișan, care brodează ea însăși astfel de minunății și duce tradiția mai departe.
De asemenea, la Festivalul Tradițiilor Românești puteți admira sau chiar cumpăra vase din lut deosebite, ii, icoane, covoare, căciuli din miel, bijuterii etc.
De un succes sporit se bucură și zona destinată alimentației, unde puteți găsi de la plăcinte, frigărui, mici sau cârnați până la paella cu fructe de mare.
Primele două seri ale festivalului au culminat cu concerte extraordinare susținute de Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Diana Bucșă, Fanfara din Zece Prăjini, The Kryptonite Sparks și Robin & The Backstabbers, iar fanii au stat la coadă la final pentru a lua autografe de la artiștii de peste Prut.
Festivalul Tradițiilor Românești continuă și astăzi cu surprize pentru vizitatori, iar evenimentul se va încheia cu reprezentația trupei „Direcția 5”, care va urca pe scenă de la ora 19.00.
Intrarea la festival este liberă.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”