GALERIE FOTO, VIDEO // O echipă formată din 52 de medici din România a ajuns în R. Moldova, pentru a ajuta GRATUIT, timp de două săptămâni, la tratarea bolnavilor de COVID-19. AJUTOR de 3,5 MILIOANE de euro din partea României
România acordă R. Moldova un ajutor în valoare de circa 3,5 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19 și a trimis o echipă de medici în stânga Prutului pentru a le da o mână de ajutor colegilor de aici în tratamentul persoanelor infectate cu noul coronavirus
O echipă formată din 52 de persoane din România, dintre care 41 de medici și asistenți medicali voluntari, a sosit astăzi în R. Moldova, unde va activa cot la cot cu specialiștii din R. Moldova pentru a trata bolnavii de COVID-19 în următoarele două săptămâni.
Medicii de peste Prut au adus cu ei tehnică și echipamente de protecție și au fost însoțiți până la Chișinău de către miniștrii de Externe și al Apărării Naționale de la București, Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă, precum și de secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Coloana a pornit în această dimineață de la Iași, fiind petrecută de către premierul român Victor Orban. Medicii au adus cu ei echipament de protecție - 3 000 de combinezoane de protecție, 6 000 de măști medicale, 6 000 de măști chirurgicale, 11 500 de perechi mănuși, 1 000 viziere și 10 izolete.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat că misiunea medicală a României se va alătura, într-un gest de solidaritate, pentru două săptămâni colegilor din R. Moldova, implicați în combaterea COVID-19. Aceștia vor activa în diverse instituții medicale din toate regiunile republicii noastre.
„Este vorba despre o echipă complexă, formată din 52 de persoane, dintre care 41 de medici și asistenți medicali voluntari. Doresc să le transmit aprecierea deosebită pentru gestul lor de solidaritate pentru cetățenii R. Moldova în aceste momente de cumpănă și, de asemenea, pentru curajul lor”, a declarat șeful diplomației românești la ceremonia de prezentare a echipei detașate în R. Moldova, desfășurată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
Aceeași sursă a precizat că România ar urma să livreze la Chișinău 500 de mii de măști și 50 de mii de combinezoane de protecție.
„Așa cum a spus prim-ministrul României, Ludovic Orban, în această dimineață la Iași, Guvernul României urmează să decidă astăzi un sprijin substanțial pentru R. Moldova, constând în echipamente medicale necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Este vorba despre 500 de mii de măști, 50 de mii de combinezoane, medicamente. Ceea ce am avizat zilele trecute, pe un proiect de hotărâre al Guvernului României, era vorba despre o valoare de 3,5 milioane de euro”, a anunțat Bogdan Aurescu, amintind și despre acțiunile din ultimul timp vizavi de susținerea Republicii Moldova în contextul luptei împotriva noului coronavirus, printre care autorizarea livrării de medicamente și dispozitive medicale, facilitarea tranzitului și repatrierii cetățenilor R. Moldova, transportului de mărfuri etc.
Bodgan Aurescu a precizat că România a sprijinit ferm pachetele adoptate la nivelul UE în beneficiul statelor din Parteneriatul Estic, în contextul pandemiei de COVID-19: „R. Moldova beneficiază de 87 de milioane de euro, la care se adaugă un ajutor macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro”.
Totodată, șeful diplomației a amintit de cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Strategic dintre România și R. Moldova, bazat pe comunitate de limbă, istorie și cultură: „Este adevărat că ne-am fi dorit să celebrăm altfel împlinirea celor zece ani de parteneriat strategic. (…) România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor R. Moldova, fără să avem în vedere un câștig anume, așa cum o facem și astăzi, prin prezența noastră la Chișinău. Reiterez angajamentul ferm al României de a continua să susțină obiectivul fundamental reprezentat de integrarea europeană a R. Moldova, singura în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a R. Moldova în beneficiul direct al cetățenilor”.
Raed Arafat, secretarul de stat de la Ministerul de Interne de la București, a ținut să specifice că au existat mai mulți doritori să vină să ajute colegii din R. Moldova în aceste momente, semn că „îi simt apropiați”.
„Noi avem un moto la SMURD: Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă. Cu siguranță, misiunea care este aici, misiunea medicală, colegii medici, asistenți, militari, civili, de diferite specialități – anesteziști, medici de urgență, pneumologi etc., va însemna un schimb bilateral al cunoștințelor. Avem printre colegi și din cei care au fost în Italia în misiune și sunt convins că această misiune va fi numai în beneficiul pacienților din R. Moldova, un sprijin real. Din momentul în care s-a luat decizia la nivelul președintelui și al premierului în România ca această misiune, a durat mai puțin de două zile să avem lista întreagă și ar mai fi doritori care ar fi vrut să vină în R. Moldova. Acest lucru arată că oamenii văd R. Moldova și pe colegii lor de aici foarte apropiați”, a afirmat Raed Arafat.
Prezentă la eveniment, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, și-a exprimat recunoștința pentru gestul făcut de România în beneficiul cetățenilor R. Moldova.
„Gestul de astăzi, făcut de poporul român, care se confruntă la fel cu efectul pandemiei de COVID-19, este unul de apreciat și de valoare înaltă. Este valoros pentru că această activitate vine de la inimă la inimă, pentru a consolida sistemul de sănătate și pentru a salva vieți omenești, destine. Vreau să-mi exprim gratitudinea pentru că, pe parcursul mai multor ani, R. Moldova a beneficiat de suportul, de proiectele din partea României, proiecte în diverse sfere, care au un scop – de a contribui la bunăstarea cetățenilor R. Moldova. Îmi exprim gratitudinea și recunoștința pentru această asistență care vine în momente complicate pentru R. Moldova”, a spus Dumbrăveanu, apreciind curajul, profesionalismul și dedicația medicilor veniți din România să salveze vieți în R. Moldova.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania